BIY AD

5 Ağustos 2009 Çarşamba

Ufukta Lokavt Gözüktü

Birçok otoriteye ve NBA takipçisine göre yoldaymış, geliyormuş. Peki Lokavt nedir? NBA'in takım sahipleri ile oyuncular arasında yapılan anlaşmadır. Bu anlaşma bittiğinde, yeniden imzalanana kadar lig askıya alınır, tıpkı 1998 yılında olduğu gibi... Ancak bir kesime göre de henüz heyecanlanmak için çok erken. Bunu, ufak değişiklikler ve sıkı bir pazarlık sürecinin ardından aşılacak bir sorun olarak görenler de var. Bu konunun açılmasındaki baş sorumlu takım sahipleri. Gerek kriz, gerek vermek zorunda kaldıkları sapık kontratlar nedeniyle resimdeki hale büründüler. O yüzden onlara hak vermemek elde değil.

Oyuncular birliği ile iş verenlerin sözleşmesi 2011 yılına kadar sürecek. Aslında takım sahiplerinin elinde bu anlaşmayı 2012'ye kadar uzatma opsiyonu bulunuyor ama bunu kullanmamayı seçeceklerini dile getirmişlerdi. Bu nedenle, bugün iki taraf bir araya gelmişler ve konuşmalara başlamışlar. Takım sahipleri basketbol piyasasındaki gelirlerin %50-50 paylaşılmasını talep ediyorlar. Şu anda durum 57-43 oyuncuların lehineymiş. Geçtiğimiz sene garanti edilen 43'lük dilimi bile elde edememişler, anlaşma gereği eksik kalan kesim ödenmiş. Buna bir de Stern'ün "Takımların yarısından fazlası zarar ediyor" sözleri eklenince takım sahipleri kendilerini iyice haklı görüyorlar. Maksimum ile MLE kontratların seviyelerinin düşürülmesini ve salary cap'in lüks vergisi ile aşılması yerine hiç aşılmamasını talep etmeleri bekleniyormuş.

Tam 2 sene önceden bu görüşmelerin başlaması sevindirici haber. Her ne kadar bu anlaşma konusunda bilgim kısıtlı olsa da, 2 yıl çok uzun bir süre. Bana kalırsa bu zaman diliminde uzlaşmaları lazım. Sonuçta oyuncular birliği başkanı Fisher da bunun farkında: "Kontağı koparmamalıyız, iki taraf da birbirine muhtaç ve aramızdaki bağı sıkı tutmalıyız"

0 FARKLI FIKIR: