BIY AD

20 Aralık 2009 Pazar

Tek Başına Takım Olanlar

Daha dün Chris Paul 19 asist yaparak, Billups'dan yoksun olan Nuggets'dan 1 fazla asist yapmıştı. Tek başına geçmişti Denver'ı bu kategoride. Bu gece Nash aynısını Wizards'a karşı yaptı 15-14 ile. Asist ile Kidd-Nash-Deron-Paul gibi isimlerin bu tarz istatistikler yakaladıklarını arada sırada görebiliyoruz. Kobe bundan tam 4 sezon evvel 20 Aralık 2005'te Mavericks'e karşı 62 sayı atmıştı 3 çeyrekte, Mavericks ise 61 sayıda kalmıştı takım olarak. Kobe fark 25-30'ları bulduğu için son çeyrekte oynamamıştı. Oynasa muhtemelen tarih yazacaktı bir takımdan daha fazla sayı bulan oyuncu olarak. Şu anda da ben ve benim gibiler onun bu performansını hatırlıyor elbette ama tarihteki yerini almasıyla aynı şey değil.

Herhalde bir oyuncunun bir istatistiği rakip takımdan daha çok üretebilmesi için zorluk şu şekilde gidiyordur: Asist < Ribaund < Sayı.

Asisti zaten sezon içinde pek çok kere görme şansına erişiyoruz. Kobe'nin 62-61'ini de sayıyoruz. Ribaund için var mıdır acaba böyle bir istatistik?

İki gün üstüste Paul ve Nash rakip takımı geçtikleri için bu yazıyı yazmaya karar vermiştim. Kobe'nin 62 attığı maça baktım ve ne göreyim? Yukarıda belirttiğim gibi Kobe'nin, Mavs'i tek başına yendiği günün yıldönümüymüş 20 Aralık. Kutlu olsun.

10 FARKLI FIKIR:

Dan Dirik dedi ki...

Dünkü maçında da asist sayısı 1'i geçen oyuncusu yok Portland'ın. Elektrikler gitti izleyemedim, merak içindeyim nasıl başarmışlar takım halinde.

Kerem dedi ki...

chamberlain in 55 reboundu var sanırım. e heralde karşı takım 55 reb alamamıstır muhtemelen ama ben yaptığın sıralama reb>sayı>asist boledir. hani chamberlainden baska 40 reb civarı alan duymadım ben hiç :D eminim vardır alan ama 2 3 ten fazla değildir heralde.

Cetin dedi ki...

Rebound'a dair şöyle bi link veriyim aydınlatıcı olur ama o maçlarda rakipler kaç rebound aldı bilmediğim için o kadarda aydınlatıcı olmaz

http://www.sportscity.com/nba/most-rebounds-in-nba-game-5551/

sabonis dedi ki...

1960'lardaki bu ribaundlar belli canım zaten. daha cuma günü nba stüydoda konuştular konuyu da. kaan kural rakamların hormonlu olduğunu söyledi falan.

son 20 yılda diyeyim, box score'una ulaşabileceğimiz maçlar olsun. nitekim hem eski rakamların doğruluğundan şüphem var hem de box score olmadığı için rakip takıma bakamıyoruz =)

Adsız dedi ki...

ribaunt olayının modern basketbolda gerçekleşmesi imkansız. Basketbolda pivotlar artık bahsi geçen zamanlarda yani chamberlain, rusell, abdulcabbar dönemlerinde gibi dominant değiller. Basketbolda çok farklı oynanıyor hem oyle "ver russel'a yazsın deftere" gibi bir pivot yok hem artık takım hucumları ve savunma düzenleri çok farklı. En basiti dış şut ve sutörler çok daha ön planda. Bu nedenle ribaunt olayı cabbar, chamberlain'in kendi girmeyen turnikesini 2-3 defa ribauntlayıp tekrar atması şeklinde olamıyor. Dışardan atılan şutların ribauntları uzak noktalara ve farklı yerlere sekebildiğinden çember altındaki pivotun toplamasıda eğer süpermen değilse mümkün olmuyor.

İşte bu nedenle artık 40-50 ribaunt yada rakip takımdan daha çok ribaunt çeken oyuncu olayı tarihte kalmıştır ve sırlamadan çıkarılabilir. Ha olurda biri hayvanlaşır 30 ribaunt çekerse rakip takımda eline neft yağı sürüp maça çıkmışsa belki ama olay tamamen tesadüf olur.

Başa dönersek paul'ün yaptığı tam bir hayvanlık 1 rb, 1 as. daha yapsa adam 10,20,30 olacak yuh.

Benim asıl merak ettiğim NBA tarihinde hiç 20+,20+,20+ yapan oyuncu olmuş mu?

Dan Dirik dedi ki...

Wilt yapmıştı 20+ 20+ 20+

L dedi ki...

20+ 20+ 20+ muhtemelen yoktur, yapan varsa da, hemen heykelini dikelim.

ribauntta aynı şey ancak sanırım geçenlerde washington'un bir çeyrek boyu ribaund alamadığı maçın benzerinde olur. ki o bile çok zor. hadi x takımı yine öyle bir çeyrek ribaund alamasın, karşı takımda da farzedelim howard filan olsun, ekstradan da ofansif ribaund toplasa filan... anca böyle birçok faktör bir araya gelecek, öyle.

@dan dirik:
hocam portland'ın yaptığı izlemeden anlaşılacak bir şey değil. şahsen ben de izlemesem, inanmazdım öyle bir şeye, ama oldu...

Dan Dirik dedi ki...

Şuradan en altta ulaşabilirsiniz Wilt'in yaptığı hayvanlığa

http://www.nba.com/sixers/history/triple_doubles.html

Heykeli de vardır zaten kesinlikle :P

Adsız dedi ki...

Dan dirik'e tebrik. Wilt 2 şubat 68'de Detroit'e karşı 22pts, 25rbs, 21ast yapmış ve bu NBA tarihinde ki tek double triple-double(3 x 20+) mış.

L dedi ki...

ben sadece "höst" diyebiliyorum. saol hocam araştırma için. bir hayvanlığı daha öğrenmiş olduk.