BIY AD

15 Mayıs 2010 Cumartesi

2010 Draft Değerlendirmeleri: Evan Turner (Ohio State, SG, 6-7)

Diğer değerlendirmeler: John Wall

2010 draft'inden gelecek genç yetenekleri kaleme aldığımız yazı dizimizin 2. yazısı ile karşınızdayım. Önceki yazımda John Wall’un draft'ten gelecek en potansiyelli yetenek olduğunu, ancak şu an lig için en hazır isim olmadığını belirtmiş ve mevcut özelliklerini değerlendirdiğimizde şu an için en iyi ismin kim olduğunu bu yazıma saklamayı uygun görmüştüm. Kolej ligini yakından takip edenler bu gencin Evan Turner olduğunu muhakkak anlamıştır. Efsane Isiah Thomas gibi Turner da bir St. Joseph mezunu. Kolejde geçirdiği 3 sene boyunca sürekli oyununa bir şeyler kattı, kendini geliştirdi. Seneye bomba gibi bir girişle ilk 5 maçta 2 triple-double, 3 double-double yaptı. Fakat sonrasında (Bogut’un sakatlığına benzer bir şekilde gelişen pozisyonda) belinden yaşadığı şanssız bir sakatlık sonucu yaklaşık 1 ay parkelerden uzak kaldı, ancak dönüşünde performansından hiçbir şey kaybetmediğini gösterdi. Ve sezonu 20 sayı - 9 ribaund - 6 asist gibi mükemmel istatistiklerle tamamlayıp, kolej liginde yılın oyuncusu seçildi. Tam da bu noktada belirtmek istediğim küçük bir nokta var, o da Turner’ın ribaund istatistiğinin yanıltıcı olabileceği. Fena bir ribaundcu olmamasına rağmen ortalamasının bu kadar etkileyici olmasının temel sebebini, koç Thad Matta’nın oynattığı alan savunmasına bağlıyorum.

Turner, PG-SG ve SF pozisyonlarında oynayabiliyor, ancak NBA’de onu 3 numara oynatmak biraz acımasızca olur, en azından ilk yıllarında. Çünkü yeterli fizik gücü yok şimdilik. Zaten diğer pozisyonlarda yeteneklerini daha rahat sergileyeceğini düşünüyorum, her ne kadar boyu görenleri yanıltsa da. Özelliklerine değinelim biraz; fundamentali çok iyi, basketbolun temel prensiplerini iyi uyguluyor ve adeta aklıyla oynuyor. Göze hoş gelen oyundan ziyade basit oyunu seviyor ki belki de en önemli artısı bu. Ne öldürücü bir penetre kabiliyeti var, ne de sürati, ama potaya rahatlıkla gidebiliyor zekası sayesinde. Kritik zamanlarda doğru kararı verip bunu da başarıyla uygulayabiliyor. Maçın tansiyonunun yüksek olduğu anlarda sazı eline alıyor, bu şekilde takımını BIG 10 şampiyonu yaptı. Kim bilir belki de Tyreke Evans’tan sonra genç bir ‘clutch player’ daha geliyor lige. Saydığımız tüm bu özellikler dikkatinizi çekeceği üzere mental açıdan Turner’in ne kadar kuvvetli bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Kafa olarak da NBA’e en hazır isim zaten.

Peki, hiç olumsuz bir özelliği yok mu Evan Turner’ın? Elbette var. Öncelikle John Wall gibi o da çok top kaybı yapıyor. Bir diğer eksisi, özgüveninden dolayı pozisyonları gereğinden fazla zorlayıp takım oyunundan uzaklaşması. Bu draftin belki de en egoist oyuncusu, topu sürekli eline istiyor. Ayrıca savunması vasatın altında, genellikle oyunun hücum yönüne odaklanıyor. Brandon Roy’a benzetiliyor, ama benim egoistliği ve kritik anlarda yaptığı olumlu işler nedeniyle benzettiğim isim Kobe. Tabii bu sadece bir benzetme, onun kadar iyi olacağını iddia etmek kimseye düşmez...

6 FARKLI FIKIR:

Unknown dedi ki...

Bu adam kobe veya roydan çok pierce a benziyor

Sheed dedi ki...

topa hükmetmesi takımdaki rolü gereği, egoizm başka bi şey.. ligde belli bi role sahip hemen hemen her oyuncunun kolej kariyerinde attığı şut sayısı bu düzeydedir, yıldız olmaları bile gerekmez..

ESKENES dedi ki...

Topa hükmetmesinin takım içindeki rolü gereği olduğunu biliyorum. Zaten ondan bağımsız olarak, pozisyonları kimi zaman gerektiğinden fazla zorlaması nedeniyle egoist olduğunu yazdım. Turner 2 numara pozisyonunda oynadığı dakikalarda da sürekli topu eline istiyor. Bir de kullandığı şut sayısına bakarak değil de, maç içindeki izlenimlerimden egoist olduğu sonucunu çıkardım.

Yukarda saydığım özelliklerin hepsine katılıp sadece 1-2 yazdığıma katılmıyorsanız zaten çok fazla sorun değil. Demek ki o konularda farklı görüşlere sahibiz, bu da çok normal bir durum.

Sheed dedi ki...

skora gidiş yolları açısından roy'a fazlaca benzettiğimi söyleyebilirim ben de.. buckeyes'daki uzunların düşük kalibrede olması biraz daha masum gösteriyordu açıkçası o seçimleri.. sadece bu sınıfın ilk ikisi diye karşılaştırıyorum: wall'un oyunu egoizmi daha çok barındırıyormuş gibi..

Adsız dedi ki...

savunması konusunda yanılıyorsun,turner çok çok iyi bir savunmacı.

lembo dedi ki...

sixers'a hayırlı olsun.