BIY AD

14 Mayıs 2010 Cuma

2010 Draft Değerlendirmeleri: John Wall (Kentucky, PG, 6-4)

Şunun şurasında 40 gün kaldı draft gecesine. Hazır playofflar'da da boşluk varken, ucundan başlayalım draft'taki yetenekleri yazmaya.

Lige adımını atmadan, bırakın ismini dansı bile dilden dile dolaşmaya başladı bu genç adamın. Turnuvada takım arkadaşlarıyla birlikte karizmayı hafiften çizdirse de, halen bir fenomen halinde. E bu kadar hayranı, seveni varken 2010 draftinde ilk değerlendirmemizi John Wall’dan başkası için yapsak ayıp olurdu herhalde kendisine. Henüz lisedeyken adından çokça söz ettiren John Wall Kentucky Wildcats’te hiç de fena olmayan bir freshman senesi geçirdi. En önemli özelliği atletizmi olan Wall’un, sürati, çevikliği, dayanıklılığı ve sıçrama yeteneğinin yanı sıra hücumdaki delici penetreleri ve patlayıcı özelliği göze çarpıyor. Tüm bu atletik özelliklerini üst üste koyduğumuzda önümüzdeki yıllarda Nba’in en iyi açık alan oyuncularından biri olacağını söyleyebiliriz. Savunma yönünde de müthiş bir pozisyon bilgisine ve hızlı ayaklara sahip. Ayrıca kolejde takımının saha içi lideri konumundaydı ve bu görevi de fena yaptığı söylenemez.

Eksilerine geçersek; set hücumunda ve yavaş tempoda genelde bocalıyor, saha görüşü kötü olmamakla birlikte vasatın çok da üzerinde değil. Bu nedenle hızlı hücum oynayan bir takımda çok daha iyi işler yapacaktır (Gerçi bu genel olarak tüm rookieler için geçerli bir durum, ama Wall’un yeteneklerini düşündüğümüzde daha çok göze batıyor). Şut istikrarının hiç olmamasını kolej liginde içeri kolay penetre edebilmesiyle kotardı, ancak önümüzdeki senelerde şutunu geliştiremezse hücum yönünün oldukça kısıtlanacağını söyleyebiliriz. En olumsuz yönlerinden biri de aşırı derecede top kaybı yapması, ama bu telafi edilemeyecek bir sorun değil. Ama tabii gerçek bir oyun kurucu olmadığının, neredeyse her yarattığı pozisyonun penetre kabiliyeti ile başladığının altını çizmek lazım. Bu açıdan Calipari'nin iki sezon önceki öğrencisi Rose'u andırıyor direk.

Bu sene takımı adına 16 sayı - 6 asist - 4 ribaund ortalamaları ile oynayıp SEC’in en değerli oyuncusu seçildi. Kolejde tüm ligi baz aldığımızda bireysel anlamda en yetenekli isimlerin bulunduğu takımda bu ortalamalar hiç de fena değil. Potansiyel anlamında bu seneki draftın belki de en iyisi, ancak mevcut oyunuyla draftın en iyisi mi? Bence hayır, nedeni de bir sonraki yazımda değerlendireceğim oyuncu. Benzetildiği isimler ise; Derrick Rose ve Rajon Rondo. Ben, şut istikrarsızlığı, savunma yeteneği ve orijinini birleştirdiğimde Rondo’ya daha çok benzetiyorum.

9 FARKLI FIKIR:

kurkoc dedi ki...

Güzel seri devamı gelir umarım.Evan Turner,Derrick Favors,Wesley Johnson vb. gibi isimleride burada görürüz.John Wall ile ilgili kişisel fikrime gelince.Nba'de zorluk çekeceğini düşünüyorum ben.Şut mesafesini artırması lazım sadece penetre üzerinden Nba'de üst seviye yıldız olamazsınız..Rondo'da çok kötü şutör diyenler olabilir ama Wall'un Rondo kadar guard yeteneklerinin gelişmiş olduğunuda düşünmüyorum..İyi niyetli bir yaklaşımla the best case olarak yeni bir Derrick Rose olabilir ama bence çok zor gözüküyor..Bir sonraki yazıda değerlendireceğin oyuncuyu merak ediyorum,Evan Turner olmasını bekliyorum ben

Adsız dedi ki...

2 ya da 3 tane maçını izledim wall'ın bana da direk rondo'yu çağrıştırdı. yani en iyi ihtimalle rondo olur diyorum. bir kere şutu problemli, savunma yapmayı sevmiyor veya fazlaca savunmaya takılmıyor. buna karşılık atletizm yönü, pas yeteneği ve dribbling kabiliyeti gibi duruyor. birde fazlaca antipatik bir karakter olarak göründü gözüme.

oscar dedi ki...

nyknicks draft'i kazanirsa belki lebalon ve wade'le birlikte nba'e onumuzdeki on yil damgasini vuracak bir olusumun parcasi olabilir.

Adsız dedi ki...

Çok yanlış bir vizyon çizmişsin Wall'ın Rondo ile alakası yok! O tam bir russel westbrook! Rondo su katılmamış bir pg saha görüsü mükemmel, wall'da bunlar yok ama westbrook kadar hızlı ve atletik.

tolga dedi ki...

@oscar
nyknicks'in draft hakları utah'da yani bu sene draft hakları yok.

arkadaşlar rondo'yu öyle bir göklere çıkarmışsınız ki yakında cp3 veya dwill'den daha iyi de dersiniz. ne var şu adamda anlamam yanında pierce,alan,garnett ve perkins var onlar olmasa bence bir hiç. yahu adama serbest atış çizgisinin orda boş bırakıyorlar adam şut atmaya korkuyor böyle nba yıldızı mu olur :P

hologram dedi ki...

şahsen izlediğim 5 maçın hiçbirinde rondoyla uzaktan yakından alakası yoktu arkadaşın. Arkadaş demiş russel w. olabilir ama rondo'nun saha görüşü ve asis yeteneğine ulaşması için mucize olması lazım bence çalışması bile yetmez.

sabonis dedi ki...

arkadaşlar Soner saha görüşü nedeniyle Rondo'ya benzetmemiş zaten farkındaysanız =)

oscar dedi ki...

pardon nets olucakti. jay-z nets'in ortagiydi.

Adsız dedi ki...

artık tüm atletik guard ları nba geleceginin ilk 10 u arasına sokar olduk.. daha jwall 'u oturdugu yerde 2ye katlayan derrick rose gerekn saygıyı bir kazansın hele..