BIY AD

2 Mayıs 2010 Pazar

Batı Yarı Finali: Jazz - Lakers Değerlendirmesi

Maç yeni başlamışken ancak yayınlayabiliyorum.

Birçok soru işareti var bu eşleşmede. Hepsi de birbirinden önemli. Öncelikle Kobe ağırlaşmış gibi görünüyor diz sakatlığı sebebiyle, onun sağlığının önemini söylememe gerek yok herhalde. Bynum'ın menisküsünde bir yırtık var ve bu şekilde oynayabileceği söyleniyordu ancak ilk maç için şüphelidi durumu, oynamaya karar verdi. Odom'un dizinde ağrıları var ve tedavi görüyor, Thunder karşısında da pek iyi sinyaller vermedi. Utah'ta ise Mehmet'in zaten olmadığını biliyoruz. Kirilenko da uzun süredir oynamıyor. İlk maçta kesin yok, ikinci maçta bir ihtimal oynayacak, üçüncü maçta ise %90 parkeye çıkacakmış. Bunlara ek olarak Deron'ın sol dirseğinde problem var, en azından sağlak olduğu için onu pek rahatsız etmeyecektir. Bugün maç saatinde belli olacak durumu ama oynamasını bekliyorum ben. Odom ile Bynum'ın sakatlıktan ne kadar etkilendikleri kritik olacak bence...

Biraz eşleşmelere değinelim. Deron Williams ile Fisher arasında kelimelerle anlatılamayacak kadar büyük bir Jazz üstünlüğü vardı zaten. Hele Deron'ın playofflar'daki form grafiğini de düşününce Fisher ne hallere düşecek merak ediyorum. Deron'ın cüsse olarak Fisher'la arasındaki fark zaten çok açık buna ek olarak çaktırmasa da cüssesine göre oldukça hızlı bir oyuncu Deron. Arada sırada Kobe Deron'a kaydırılabilir defansta ama Kobe de çok sağlıklı değil ve Deron'ı tutabileceğini düşünmüyorum. Zaten Phil Jackson da "İlk maçın başından hemen böyle birşeye başvurmayacağım" dedi. Yani sonuç olarak burada üstünlük açık ara Utah'ta. Artest'i bile deneyebilir belki Jackson ama Deron ona karşı çok çabuk kalacaktır bence.

Şutör guard pozisyonunda Kobe ile Matthews eşleşiyor. Çaylak guard şu anda Jazz'ın en iyi savunmacısı durumunda. Üstelik bu işin hakkını veriyor. Hücumda da egosu yüksek bir oyuncu değil, takımın yarattığı pozisyonda top ona gelirse kullanıyor. Şutunu da beğeniyorum. Kısacası bir çaylak gibi değil sanki, oldukça beğendiğim bir rol oyuncusu. Ama playofflar'da biraz tecrübesizliği ön plana çıkmış gibi duruyor, şut yüzdesi çok düştü. Kobe'ye karşı elbette zorlanacaktır savunmada sonuçta bir çaylaktan bahsediyoruz ama dediğim gibi beğendiğim bir savunmacı Matthews. Bu arada formsuz ve %100 olmayan Kobe'nin Thunder serisindeki haliyle (son maç hariç) kendi kendini durdurma ihtimali de var. Bakalım aynı performansını sürdürebilecek mi? Sürdürürse zaten geçmiş olsun Utah'a.

Artest ile CJ Miles karşılaşmasında ise Lakers'ın Artest'e bol bol post-up yaptırması veya Artest'in çembere penetre etmesi lazım diye düşünüyorum. Miles'ın Artest'i durdurması mümkün değil. Aralarında hafiften(!) bir siklet farkı var. Artest'in güvenilmez ve Thunder'a karşı rezalet olan şutunun dezavantajını bu şekilde kapayabilir Lakers. Tabii Artest bir anda üçlük isabetini %19'dan 40'lara çıkarırsa ayrı bir konu. CJ Miles'ı savunmak için Artest'in özel yeteneklerine ve cüssesine ihtiyaç yok, bu nedenle belki kısa aralıklarla Boozer ve özellikle de Deron üzerinde denenebilir Artest, eğer onlar Lakers'ın canını çok yakıyorlarsa. Ama Boozer'a şimdi değineceğim, pek öyle bir sorun yaratacak gibi durumuyor...

Uzun forvet pozisyonunda ise Boozer'ın oldukça zorlanmasını bekliyorum. Bunun nedeni Boozer, Gasol'e karşı ayak çabukluğuna sahip olsa da, şutunu çok ağır çıkardığı için Gasol'ün uzun boyu ve kolları nedeniyle çok zorlanıyor. Nromalde diğer uzunlara karşı olduğu kadar rahat şut atamıyor. Zaten Lakers, Boozer'ın en düşük sayı ortalamasına sahip olduğu takım bütün NBA'de (2 maç yaptığı Dallas hariç). Bu yanıltıcı bir istatistik değil... Savunmada da aslında Gasol'ü itebilecek güçte ama çok kısa kalıyor ve Gasol onun üzerinden rahatlıkla sayıya gidebiliyor. Boyunun kısalığının yanısıra blok kovalayan bir uzun olmaması da Gasol'ün işini kolaylaştırıyor.

Fesenko - Bynum konusunda ise pek birşey yazmaya da gerek yok aslında. Zaten Fesenko yerine daha çok Millsap oynuyor diyebiliriz, yani onu yedek olarak görmemek gerek. Ama şunu da söylemek gerek ki Millsap boyunun kısalığı nedeniyle çok sıkıntı çekecek Lakers uzunlarına karşı. Hücumda genellikle boşluklara kaçarak ona yaratılan boş pozisyonlarda veya hücum ribaundlarıyla sayı ürettiğinden dolayı kısa boyunun dezavantajına rağmen çok sorun yaşamayabilir. Fakat savunmada Bynum veya Gasol'ü nasıl savunacağını çok merak ediyorum. Bana göre onları yavaşlatması veya durdurması için, Lakers'ın uzunlarının aşırı formsuz olmaları gerekiyor.

Son iki sezonda Jazz bundan çok daha diri ve iyi durumdayken Lakers'a elenmekten kurtulamamıştı. Gerçi hafif hakem yardımı aldıklarını da düşündüğümü belirtmeliyim. Ama şimdi Kirilenko ve Mehmet yokken, Lakers'a karşı bench üstünlüğünü de kaptırmışken (Odom - Korver) konferans finaline kalmaları bana göre neredeyse imkansız. Zaten sadece isim olarak baktığımızda da Odom'un baskın olduğunu söyleyebiliriz ama onun dışında Jazz maçlarında Odom'un performansını bir kademe arttırdığı da bir gerçek. Yani oyun kurucu pozisyonu hariç her yerde Lakers eziyor neredeyse. Belki hücumda Deron sayesinde biraz oyunda kalabilirler ama savunmada Lakers'ı durdurmaları mümkün gözükmüyor... 4-1 Lakers'ın kazanacağını düşünüyorum.

Edit: İmla hataları.

1 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

her kelimesine katiliyorum, ama 6 maça gider bence