BIY AD

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Cavaliers - Celtics Serisi 3. Maç (124 - 95)

Bu iki takımın sadece sezon içi performanslarını takip edip, serinin önceki maçlarını izlemeseydim eğer, dün geceki skor belki de bu kadar şaşırtmazdı beni. Dün oynanan maçı izleyemeyenler için kısaca şu şekilde özetleyim: “LeBron”. Çok kısa bir özet olmuş olabilir ama izleyenler hak verecektir. Cavaliers takım olarak çok iyiydi yüzdeli şut attılar, fena savunma yapmadılar falan. Haklarını yemek istemiyorum ama LeBron öyle bir maç oynadı ki ister istemez geri planda kalacak diğer isimler yazımda.

İlk çeyrek Boston 17 sayı bulurken, LeBron 21 sayıdaydı. Hani normal sezonda Celtics’le yaptıkları son maçın son çeyreği vardı, hatırlayacaktır izleyenler. LeBron’un o performansı bile dünkünün yanında sıradan kalır. 38 sayı, 8 ribaunt, 7 asistle bitirdi maçı, bunlar ondan görmeye alışkın olduğumuz istatistikler, ama dünkü maç bir başkaydı. Yahu LeBron dün antipatik bile gelmedi bana var mı daha ötesi. Tabi bir de istatistik kağıdına yansımayanlar var. Mesela yaptığı savunma sonucu Pierce’ı 15’te 4 şut isabetinde tutması, Celtics savunmasını üzerine çekerek arkadaşlarına yarattığı pozisyonlar, Celtics’e vurduğu darbe sonunda rakibin dengesini, direncini, hırsını her şeyini yerle yeksan etmesi gibi. Celtics, Cavaliers’a karşı geri düştüğünde maçı gerginleştirir, kavga çıkarır ama bir şekilde maça tutunur diye düşünüyordum seri öncesi. Ama LeBron öyle bir başlangıç yaptı ki seyirciler bile şaşkına döndü, rakip oyuncular ne yapsın. Celtics taraftarı oyuna giremedi bile erkenden fark olunca maç veya Celtics’lilerin kavga çıkarmaya ne vakti ne de yüzü kaldı, o muhteşem girizgahtan sonra. Maç boyunca Paul Pierce ile savundular olmadı, Ray Allen’ı denediler olmadı, ikili sıkıştırma yapmaya çalıştılar olmadı. Ne şutunu önleyebildiler, ne penetresini.

Yazının başında bahsetmiştim, Cavaliers takım olarak da çok iyiydi. Öncelikle Rondo’nun savunmasına Anthony Parker’ı vererek yanlışından döndü Mike Brown. Maç boyunca tam sahada baskı geldi Parker’dan Rondo’ya. Durum böyle olunca Rondo’nun ilk iki maçta sıkça izlediğimiz pick’n rolleri minimuma indi. Celtics’te mecburen ya Garnett üzerinden alçak posttan oyun kurmaya çalıştı hücumda ya da LeBron savunmasındaki Paul Pierce’ın bire bir zorlamalarından sayı çıkarmaya. E takdir edersiniz ki Ray Allen ve Perkins zaten onları oynatan birileri olmadığında çok geri planda kalıyorlar, çünkü kendi şutlarını yaratan oyuncu değiller. Haliyle Celtics hücumunun da istenen seviyede olmadığını söyleyebiliriz.

Maçın kilit noktası LeBron ile beraber Cavaliers’ın şut yüzdesiydi(%59), ne atsalar girdi. İlk devreyi 70, maçı ise 124 sayıda tamamladılar Garden’da. Herhalde dün gece Cavaliers formasıyla maçta olsam, ben de hücumda fena olmayacak bir yüzdeyle şut sokardım, o derece müthişti durum Cavs adına. Zaten biliyoruz ki, üst üste birkaç hücumdan sayıyla döndüklerinde sanki maç kazanmışçasına sevinip öyle bir atmosfer oluşturuyorlar ki, rakip ruhsal olarak çöküyor. Bu silahlarını da iyi kullandılar. Ayrıca Shaq seri boyunca ilk defa dünkü maçta bu kadar etkili oldu. Pota altında yüzdeli şut atarak 12 sayı bulurken, savunmada da Rondo’nun içeri girmesini kısmen engelledi. Önceki maçlarda kafa kafaya olan boyalı alan sayılarında 18 sayılık fark yaptı Cavaliers rakibine. Ancak şunu da söylemeliyim ki Mo Williams halen ritmini bulabilmiş değil. Savunmada açık ara takımın en kötüsü, hücumda da bocalayınca hiç çekilmiyor.

Celtics’e dönecek olursak, hücumda Paul Pierce’ı mutlaka devreye sokmalılar. Seri boyunca gördük ki Pierce’ın o meşhur birebirleri LeBron’a karşı sökmüyor (ilk 3 maçta 13/42 şut isabetiyle oynadı). Bir şekilde yardım getirmeliler ona hücumda ve oyunun içine sokmalılar.

Peki, LeBron müthiş oynadı, Cavaliers takım olarak çok yüzdeli attı ama Celtics savunmasının hiç mi kabahati yoktu yedikleri 124 sayıda? Valla ne yalan söyleyim ben biraz da parkedeki çaresizliklerini gördüğümden dolayı çok fazla yüklenmek istemiyorum Celtics’e. Maçın başında daha agresif savunma yapabilselerdi muhtemelen sonuç biraz daha farklı olurdu. Ama Cavs o havayı yakaladıktan sonra yapacakları çok bir şey yoktu. Zaten bir sonraki maçta da bence yapmaları gereken baştan savunma agresifliğini koyup, rakibin kolay sayılar bulmasını önlemek olmalı. Bir de LeBron’un formsuz olması için dua etmek. Çünkü LeBron bu performansını sürdürürse, seri beklediklerinden çok daha erken bitecek.

4 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Lebron James'in istediği zaman yapamayacağı şey yok.Bunu dün gece çok net gördük..Orta mesafe şutlarını inanılmaz geliştiridiğini görmekte sevindirici..Lakers-Cavaliers finali yolda gibi..

Adsız dedi ki...

eğer maç biraz çekişmeli geçseydi ki cavs böyle oynarken çok düşük bi ihtimal bu.lebron kariyerinin en çılgın performanslarından birini gösterebilirdi ama maç sürekli 20 -30 sayı farkal devam edince o da kendini diğer maçlaras sakladı.

Adsız dedi ki...

Yalnız fark hemen açılıp uzun bi süre 25+ civarı olduğundan lebron pek zorlamadı. Yoksa 50-8-7 gibi bir şey gelecekti.

mike brown da kademe atladı resmen. hızlı uzunlar olan varejao ve hickson'u oynattı, shaq'a az süre verdi, rondo'yu yavaşlattılar. uzun süredir kendisinden istenenleri yaptı, helal olsun ona da.

Adsız dedi ki...

Lebron James'i sinirlendirdi Celtics bir kere..Geçmiş olsun diyebiliriz şimdiden kendilerine..