BIY AD

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Taurasi Fenerbahçe'de (Kısa Bir Değerlendirme)

Çaylak sezonundan itibaren tam 3 sene takip ettiğim bir isimdi Taurasi. Daha önce blog'da yazdığım gibi WNBA'ee son 2 senedir playofflar'da bakıyorum sadece o kadar. Gerçi 2008'de de biraz izlemiştim normal sezonu ama konumuz Taurasi... Burada oturup başarılarını osunu busunu, istatistiklerini vs yazmayacağım Taurasi'nin, google'a Taurasi yazarsanız çıkıyor zaten. Sadece bilgi olsun diye; iki WNBA, üç Euroleague şampiyonluğu, bir WNBA normal sezon, bir WNBA Finalleri, iki de Euroleague MVP ödülü olduğunu söyleyip, görüşlerime geçeyim.

Nasıl anlatayım bilmiyorum. Bir kere bence dünyanın açık ara en iyi kadın basketbolcusu. Zaten bence demek saçmalık, çok sayıda otoriteye, kadın basketbolu takipçisine göre bunun tartışılacak bir yanı yok. İlk izlediğim günden bu yana NBA'de (bir ihtimal) oynayabilecek tek kadın basketbolcu şeklinde düşünürüm Taurasi için. Gerek atletik yetenekleri, gerek basketbol zekasıyla, gerekse de fiziğiyle bir gömlek üstün kalıyor geri kalan WNBA oyuncularına göre. Ben onu hep bu gözle izledim yani. Zaten bir fade-away'i var ki, kadınlar basketbolunda adeta Michael Jordan seviyesinde. Tamam belki biraz abarttım. Ama takımınız son 10 saniyede 2 sayıyla gerideyse, son topu kullanmasını isteyeceğiniz ilk oyuncu Taurasi'dir WNBA'de. Bir nevi NBA'in Kobe Bryant'ı diyebiliriz yani. Yukarda dediğim gibi WNBA'e bir gömlek üstün kaçtığı için savunmacısından rahatlıkla kurtulup kendi şutunu yaratabilir, takım arkadaşlarına bu sayede pozisyon yaratır ve saha görüşü bir forvete göre mükemmele yakındır. Kazanma hırsı aşırı dozdadır ve kontrolden çıkabilen bir yapıya sahiptir. Yani sıcak olmasa da gidip 4 şut üst üste kaçırdığında 5.'yi de atıp kaçırmaktan korkmaz ama bu bazen takımına zarar verir. Bu açıdan biraz Kobe'nin eski halini andırırdı kariyerinin başında, "Winner olamayacak mı?" şeklinde soru işaretleri vardı bazı kişilerin kafasında. Ama o da yanında yetenekli takım arkadaşları olduğunda, arada sırada direksiyon koltuğunu onlara devretmeyi, onları da oyuna sokmayı öğrendi. Bunlara ek olarak sert oynamaktan, faul yapmaktan çekinmeyen bir yapısı vardır, hatta Galatasaraylı Augustus'u geçen sezon o sakatlamıştı zannedersem. O bakımdan bu ikili karşılaştıkları zaman ilginç sahneler izleyebiliriz.

Taurasi'nin Fenerbahçe'ye seviye atlatacağına dair şüphe yok. Avrupa kupası hedefleyen bir takımın dünya üstünde ilk tercih edeceği kadın oyuncuyu transfer ettiler. Daha ne olsun? Katie Smith, Katie Douglas, Penny Taylor, Catchings, Pondexter ve Augustus derken dünyanın en iyisi de Türkiye'ye geliyor. Basketbola birazcık ilgisi olan, haber okuyan her insan bugün Fenerbahçe'yi ve daha da önemlisi Türkiye'yi okudu... Hayırlı olsun.

7 FARKLI FIKIR:

Gençer Başeğmez dedi ki...

taurasiyi ilk izlediğimde transeksüel falan sanmıştım (ki surat ifadesi de benzer =] ), fizik, basketbol zekası falan çok üst düzey diğer oyunculara göre. bir tek candace parker vardı taurasiden sonra bence o potansiyele sahip ama o da kinetiğe çeviremedi potansiyelini. pondexter falan yalan yani taurasinin yanında. izleyip göreceğiz türkiye ligini dağıtacağını. ıyaslama yapmak gerekirse dominique wilkins'in olympiakos'a gelmesinin en az 2 katı etki yaratacaktır türkiyede. bitmeden geldi çünkü taurasi, kariyerinin en verimli yıllarını geçirirken...
türkiye ligine gelmesi de büyük bir yöneticilik başarısıdır, fenerbahçeli olmamama rağmen aziz yıldırımı dünya çapındaki en iyi kadın basketbolcuyu türkiyeye getirdiği için tebrik ediyorum.

Adsız dedi ki...

Seneye Fenerbahçe'nin maçlarına bilet bulmak imkansızlaşıcak sanırım. Şahsen kombine imkanı varsa almayı düşünürüm. Peak sezonunda Michael Jordan'ı Türkiye liginde izlemek gibi birşey kaçmaz! Pek çok 50+ sayılık performans göreceğiz kendisinden.

utku dedi ki...

bilet bulmak imkansızlaşacak mı? :)) bu kanıya varabilmek için daha önceden elde ettiğimz verilere göz atmak gerek. augustus'un galatasaraya ne derece bilet katkısı oldu? veya penny taylor/katie smith faktörü kaç fenerbahçeli/fenerbahçeli olmayan basketbolsever/sevmez için bilet alma sebebi oldu? bu transferin iki kelimelik bir sebebi vardır: final-four.

dejavu dedi ki...

Bilet olayı iyiymiş cidden. :) Neyse arkadaş kombine alsın yine de, bir kişi bir kişidir.

Taurasi ve Fowles'ın aynı gün arka arkaya açıklanması kadın basketbolunda Rusya'dan bayrağı devraldığımızın en temiz göstergesidir artık. Seneye ligdeki iki derbi ve play-off'ların nasıl geçeceğini tahmin etmek zor değil ama mühim olan Euroleague F-4'ü. Fenerbahçe bir uzun alacak, muhtemelen Ratgeber'in gelişi ile Macar olacak bu isim. Galatasaray'ın ise yapması gereken iki hamle var. Toplam bedeli bir milyonu bulmayacak iki hamle bu. Bu kadar para harcayıp bu hamleyi yapmazlarsa şayet harcanan tüm paralar çöpe atılmış olacak. Bekleyip, görelim.

Adsız dedi ki...

@utku ve @dejavu FB seyircisini hafife alıyorsunuz, bu sene hiç Fenerbahçe Acıbadem maçını izlemediniz heralde. Hemen hemen tüm maçlar tam doluydu salon. Oyuncu ailelerinden başka seyircisi olmayan bir sporda bir Gamova'nın gelişi bu etkiyi yaratıyorsa zaten belli sayıda kitlesi her zaman olan bayan basketbolu hesap etmek zor olmamalı. Bence epey şaşıracaksınız, ikiniz de sezon başında. O zaman kulaklarınıza :) sesleri ile çınlarsa hayra yorarsınız!

realistic dedi ki...

Gamova ve Nati'nin gelişiyle FB bayan voleybol takımının nasıl seyirci patlaması yaşadığı ortada. Başarılar geldikçe salonlar daha da doldu. Taurasi de bence benzer etki yapıp daha fazla taraftarı maçlara çekecek. Hele FBÜ Arena tamamlanıp basket takımları buraya taşındığında bence olay bambaşka bir hal alacak.

dejavu dedi ki...

@Adsız;

Takım ismi farketmeksizin kadın basketboluna ciddi anlamda ilgi duyulup da salonun dolmasından bu ülkede en fazla mutlu olacak insanlardan biriyimdir herhalde. Sorun yok yani, umarım dediğin gibi dolar. Sadece çok çok iyimser bir tahmin olarak gözüktü bana. Ona güldüm..