BIY AD

29 Aralık 2010 Çarşamba

Yao İçin İlk Adaylar: Kings ve Bobcats

Dün bahsetmiştim Houston yönetiminin Yao'yu takas etmek için takım aradığını ancak şimdilik ortada takım ismi olmadığından da bahsetmiştim. Takım isimleri de bugün itibariyle ortaya çıkmaya başladı: Charlotte Bobcats ve Sacramento Kings. Charlotte'un teklifinin Boris Diaw ve Nazr Mohammed üzerinden olacağı, Sacramento'nunkinin ise Cousins ve draft pickleri üzerinden şekilleneceği ilk yazılanlar arasında.

Şimdi ilk konuşulanları bir değerlendirelim. Öncelikle Bobcats'in bu parçalarla Yao'yu alması zor gözüküyor. Yao sakat bile olsa bu sezon sonunda biten çok yüklü bir konratı var (17 milyon dolar civarında) ve Rockets Yao'yu elinde tutup sene sonunda kontratını yenilemese bile bu konuşulan takastan çok daha fazla kar edeceklerdir. Diaw fena bir parça değil ancak onun bir sezon daha 9 milyon dolar civarı bir konratı var. Nazr Mohammed'in kontratı bitiyor (6.5 milyon dolar civarında bir kontratı var Nazr'in) ancak o biten konratın kralı Houston'da da var. Yani bir takım Yao'yu almak istiyorsa biten konrattan çok gelecek vaadeden isimler önermeli gibi geliyor bana. Bobcats'in ise o gelecek vaadeden gençlerden elinde pek yok. Tyrus Thomas'ı o kategoriye katabiliriz zorlarsak ancak onun kontratının da daha 4 senesi var ve 9 milyon dolar civarı, yani oldukça yüklü. Yani Thomas'ın da takas malzemesi olarak rakip takımlar tarafından kabul edileceğini sanmıyorum. Jordan'ın bir arayış içerisinde olduğu ve takımı ileri götürmek için hamle aradığı doğru -ki bunu haklarında çıkan Baron Davis, Carmelo Anthony gibi spekülasyonlardan da anlayabiliyoruz- ancak Yao'nun bu isim olacağını sanmıyorum. Hele ki yeni gelen coach Paul Silas'ın takımı daha hızlı bir sistemde oynatacağını söylemesinden sonra. Larry Brown olsaydı belki diyebilirdim bu takasın olma ihtimali için ancak şu şartlarda çok çok zor gözüküyor.

Sacramento'nun ise Cousins üzerinden bir teklif yapabileceği konuşuluyor. Ayrıca teklifi draft haklarıyla süsleyecekleri yazılmış. Sacramento, salary cap'in altında ve Yao'yu alıp Cousins'i verseler bile cap'i sadece 100.000 dolar geçmiş olacaklar ve bu sayede Yao'nun kontratına karşılık gelecek bir oyuncuyu vermek durumunda değiller. Cousins ile kafa kafaya takas etme şansları bulunuyor. Bu takastaki problem ise; Kings bu iki ismin üzerine 2011 ilk tur hakkını verir mi? O ilk tur hakkı muhtemelen en yükseklerde olacak. Yao'nun sadece 17 milyon dolarlık biten konratı için takımın umut bağlayacağı genç bir yetenek verilir mi sorusu da bu takasın önünü tıkıyor bana göre. Ha eğer Sacramento 2011 draft hakkını verir, bunun üzerine "sağlıklı" bir Yao ile çok daha düşük bir konrata imzalayıp kalan boşlukla da bir yıldızı kadrosuna katarsa çok sağlam bir hamle olur ancak parantezin içi o işinde olma ihtimalini düşürüyor. İlk 2 söylenti benim kafama yatmadı açıkçası, söylentilerin devamı geldikçe devam ederiz değerlendirmeye.

2 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Doğuş,

Sacramento zaten cap'in bayağı altında olduğu için dalembert'i vermesine gerek yoktur. sadece gelen-giden kontrat sonrası cap seviyesi olan 58 milyonun üzerine çıkmaması lazım. Benim hesabıma göre küçük bir fark olacak gibi, dengeyi sağlamak için kontratı 1 milyonun altında kullanmadıkları tek bir oyuncu eklemek yeterli olacak.

Cap bir yana, Sacramento'nun böyle bir takas yapmasının aptallık olacağını düşünüyorum. Zira 30 yaşındaki Yao'nun kariyeri bitmiş olabilir, geri dönüş yapsa bile bir sezonu tamamlayacağı çok şüpheli. Hem Yao iyileşse bile düşük bir kontrat imzalayacaksa bunu başka takımla da yapabilir. Sacramento'nun hiçbir garantisi olmaz bu durumda.

Sonuç olarak Sacto'nun şüpheli Yao için sorunlu da olsa yüksek potansiyelli bir oyuncu ve değeri yüksek olabilecek 1. tur draft hakları vermesinin elle tutulur hiç bir yanını göremiyorum.

(Lakerstr/Nemo)

Alkan dedi ki...

houston cousins ve pick alacaksa dusunmeden yapsin bu takasi ama ben hic sanmiyorum spekulasyon gibi geliyor. cousins i 2-3 kez izledim kafasi pek calismiyor ama adelmanin sevecegi princeton hucumuna uyabilecek turden bi adam iyi bir pasor ve reboundci, orta mesafe sutu var hatta ucluk tehlikesi bile olabilir 2-3 sene icinde.

bobcats se istedigim ve en olasi takas gibi geliyor.gecenlerde de soylemistim zaten

ayrica detroit monroe yu verecek gibiyse tayshaun ve wilcox i yollamak 2 takimin isine yarayacak cinsten bir takas.