BIY AD

19 Nisan 2011 Salı

NBA Duy Sesimi


Link

Gece oynanan Pacers-Bulls maçında, Indiana cephesi bir şanssızlık yaşadı. Darren Collison bileğini burktuğu için ilk yarının sonuna doğru soyunma odasına gitmek zorunda kaldı. İkinci yarıda da bu sakatlık sebebiyle oynayamadı. Bilek burkulması belki de basketbol en sık gördüğümüz sakatlık türü. 3-4 maçta 1 rastlıyoruz neredeyse bu sakatlığa... Yani öyle beklenmedik bir durum değil. Ama Collison'ın sakatlığında bir fark var. Collison potaya gidip turnike attığı bir pozisyonda Rose ile çarpışıyor. Yere indikten sonra dengesini sağlayamadığı için geri geri giderken bir kameramanın ayağına basıyor ve bileğini burkuyor. Buna bağlı veya değil, orası tartışılır ama Pacers maçı kaybetti ve Collison'ın sonraki maçlarda oynaması şüpheli.

Bana göre fotoğrafçının ayağına basarak bileğini burkmak ile maç içinde burkmak arasında dünyalar var... İkinci durum, NBA'in yetersiz önemlerini gözler önüne seriyor bence. Bir oyuncu, özellikle de playofflar sırasında bir kameraman 1-2 metre daha yakından fotoğraf çekecek diye sakatlanmamalı. Bir serinin kaderi, bir önlem alınmadığı için etkilenmemeli. Ben demiyorum ki Collison ile Pacers bu maçı ve belki de seriyi kazanacaktı, sadece genel olarak bu kameramanların durdukları yeri eleştiriyorum.

İlginç bir şekilde sezon içinde kameramanların neden olduğu ayak burkulmalarını son derece nadiren görüyoruz. Ben sezon başına yaklaşık 10 kere oyuncuların bileklerini burkmalarını beklerim mesela ama her sezon 1-2 vakadan yukarı çıkmıyoruz. Peki bu önlem alınmaması için yeterli bir sebep mi? Bence kesinlikle hayır, yukarıda dediğim gibi hele hele playofflar'da...

Her maç büyük bir hızla potaya smaç veya turnike için gidiyor oyuncular. Havada bir darbe alıp yere indiklerinde dengelerini sağlayamayıp, gerisin geri 3-4 adım atıyorlar. Pek çok kere kameramanların üzerine düşüyorlar hatta bu yüzden ama şansa bileklerini burkmuyorlar. Tabii Collison genele göre daha şanssız olduğu için maçtan çıkmak zorunda kaldı. Peki bir kameramanın 1 metre daha yakından görüntü alması için, maçın ve hatta belki de serinin kaderiyle oynanması ne derece doğru? Oyuncu sağlığını, profesyonel olarak basket oynayan kişinin, işini yapmasına engel olunduğunu da atlamayalım.

Yıllardır gıcık olurum bu kameramanların, dip çizgiye 1 metre yakın oturmalarına. Hep bir umutla bekliyorum NBA'in onları biraz daha uzağa çekmesini. Ancak herhalde bir playoff maçında Kobe, LeBron gibi şampiyonluk hedefleyen bir takımın yıldız oyuncusu bileğini burkmadıkça daha fazla bir önlem almayacaklar...

5 FARKLI FIKIR:

Bütün borular sizin olsun dedi ki...

Katılıyoruz sana Sabonis. Birşey daha dikkatimi çekiyor, bu sezon daha mı fazla burkulma olayı oldu? Kameramandan dolayı olanları kastetmiyorum, genel olarak maç içindeki burkulmalardan bahsediyorum.

Belki de ben burkulmaların olduğu maçlara denk geldim. Ne dersiniz?

Adsız dedi ki...

herkes o güzel turnikeleri, smaçları, blokları, içeriye drive'ları daha net ve yakından görmek istiyor o açılarda öyle yakalanıyor bu seferde arşivlik pota altı çekim görüntüler olmayacak.

Adsız dedi ki...

Sporcu sağlığı falan bunlar göstermelik önlemler nba de böyle maçları izleyip adamlara bak ağbi nasıl ilkyardım ekipleri falan profesyonel abartılı müdahale görenler tüm amerikanın böyle olduğunu sanabilir halbuki paranız yoksa hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamazsınız abd de. Bu konuda avrupa ve türkiyenin çok gerisinde abd.

Bütün borular sizin olsun dedi ki...

Ah bi de o arşivlik görüntülere ulaşabilsek. Nbatv'yi bekleyecen de güzel maçları tekrar yayınlayacaklar.Peh!

Daha league pass'te son yılların playoff'u, all-star'ı yok.

Gunay dedi ki...

2inci adsiz kardeshime katiliyorum. Genel anlamda saglik sigortasi hak ve hizmetleri yerlerde surunuyor. Onun haricinde bir hatirlatma daha yapmak istedim: NBA bir pazardir, bir spor organizasyonu degildir. Yani butun gelirler dibe vursa kimse oyuncularin gozunun yasina bakmaz. Bizim ulkemizdeki gibi "spor" olsun diye devletin duzenledigi bir organization soz konusu degil. Cark donuyorsa alan memnun veren memnun. Bu nedenden dolayi yoneticiler carki kim daha cok ceviriyorsa onun sozunu dinlerler. Ama genel anlamda Sabonis' e ramanan katiliyorum. Kameramana carpip kariyerini bitiren bir sakatlik gecirsen bunu torunlarina nasil anlatacagini kara kara dusun bi daha!