BIY AD

20 Nisan 2011 Çarşamba

Rick Adelman’ın Houston’dan Ayrılışı


Koç Adelman ile ilgili ayrılık söylentileri sezonun ortalarından beri dolaşıyordu aslında. Ama Rockets yükselişe geçince, Playoff potasına girince bu söylentiler biraz halının altına süpürülmüşse de, yakın zamanda tekrar ortaya çıktı ve kontratının yenilenmemesinde karar kılındı karşılıklı olarak. Koçun sözleşmesi 30 Haziran’da bitecek.  

Aslında konu biraz da uzun vadeli. Yani Ming ve McGrady’li kadronun sakatlıklar vs. ile tutmayacağının anlaşılmasının üzerine, Rockets’ın yeniden bir yapılanmaya gideceği belliydi, fakat soru bunu 64 yaşındaki Adelman ile başlatıp başlatmamak üzerine idi. Benim fikrimi sorarsanız, çok da gerekli bir hamle olmadı. Eğer genç bir hocayla yeniden yapılanmak isterseniz anlarım, fakat Adelman ile devam edilebilirdi.

Takımın genel menejeri Daryl Morey ile takımın geleceği üzerine, takımın nasıl bir şampiyonluk (!) adayı haline geleceğini konuşmuşlar, fakat belli ki ortak bir nokta bulunamamış. Çünkü mevcut kontratlar, Scola’nın üzerine kurulabilecek olası bir takımın başarı şansı, Yao’nun dönüş durumu gibi sorular konuyu iyice karışık bir hale getiriyor yeterince. Bu karar aslında Yao’dan da büyük olasılıkla vazgeçileceği anlamına geliyor bence. 

Adelman 2007’den beri Rockets takımının başında idi ve geçen 4 sene içinde 193 galibiyet 135 mağlubiyet gibi bir galibiyet yüzdesine sahipti (% 58).  Bu oran takımın tarihindeki koçlar arasında en iyisi olduğunu gösteriyor bu anlamda. Aslında onca engel ve sakatlıklardan bahsetmemize rağmen bu yüzde çok iyi. Koç da konuyla ilgili Houston’da nasıl iyi vakit geçirdiğinden, kazanmayı isteyen bir takıma sahip olduğundan bahsetti basın toplantısında. Adelman Rockets’ta iken en iyi sezonunu 2008-09’da yaşamış ve Rockets Batı’da yarı finale çıkmıştı. 

Biraz komik bir açıklama, sizinle paylaşayım, bakın Adelman bakın ne demiş: “ Buraya geldiğimden beri takımda olan sadece iki kişi var, Luis (Scola) ve Chuck (Hayes). Bu çok fazla bir istikrarı yansıtmıyor. Buraya Yao ve Tracy’i çalıştırmaya geldim fakat elimde Luis ve Chuck ile kaldım”.

1 FARKLI FIKIR:

bigben dedi ki...

Divac, Webber, B. Miller ve Scola'yı yüksek postta verimli kullanmış Adelman'ın Pistons'da Monroe'nun gelişimine katkıda bulunacağı düşünülüyor. Ve hatta birçok yerde Adelman'ın Detroit'e gideceği konuşuluyor. Bunun üzerine Detroit'den teklif bekleyen Woodson rotayı Houston'a çevirmiş. Fakat NYK'in de gelecek sezona Adelman'la başlayacağı söylentileri dolaşıyor. Sırf Monroe'dan faydalanmak için Adelman'ı tercih etmek ne derece doğru? Açıkçası savunmacı bir koçu tercih ederim... Artık Karen Yenge de yok. Curry ve Kuester'le geçen üç sezonun ardından iyi bir koçu hakediyoruz. Sloan'ın geri döneceğini sanmıyorum, dönse bile Pistons'a gelmez. Larry Brown'ın da NBA defterini kapatabileceğini düşünüyorum. Neden Jeff van Gundy düşünülmez ki? Gerçi bizde koç kadar asistanlar da zayıftı. Brian Hill dışındakileri yenilemek lazım.