BIY AD

5 Kasım 2010 Cuma

NBA Onlardan Sorulur

NBA'de bir zamanlar ön planda olan ancak şimdilerde şampiyonluğa oynayan kadroların yan parçaları haline gelen birçok oyuncu bulunmakta. Bu tip yaşlı oyunculara artık pek rastlanmıyor çünkü bildiğimiz gibi sıklıkla oyuncuların daha 30'lu yaşlarının başında kaybolup gittiğine şahit oluyoruz. Ancak 40'ına merdiven dayayan bazıları var ki hala oyuna katabilecekleri bir şeylerinin olduğunubize göstermeye devam ediyorlar. Bu tezden yola çıkarak hazırlanmış ligin en yaşlı 5 oyuncusunu kapsayan analizimizle karşınızdayız .

1 - Shaquille O'neal - Doğum Tarihi : 6 Mart 1972

NBA tarihinin en iyi oyuncularından biri olan, tarihe kırdığı birçok rekorla adını yazdıran O'neal şu sıralar farklı bir birincilikle karşımızda. Aktif oyuncuların en yaşlısı konumundaki dev oyuncu geçtiğimiz 2 yıl boyunca verdiği 2010'da emekli olacağım demeçlerinin ardından gelen Lakers şampiyonluğu üzerine basketbola devam kararı almıştı hatırlarsanız. Onun şu an ligde olması çok özel bir sebebe dayanıyor. Yıllardır süregelen Kobe-Shaq düellosunda 2010 şampiyonluğuyla beraber 5 yüzüğe ulaşan Kobe'nin onun bir adım önüne geçtiğini görmezden gelemedi O'neal. Yapı itibariyle görmezden gelmesi de imkansızdı zaten. Ordan oraya savrulan bir oyuncuya dönüşmüşken bir anda şampiyonluk hedefine kilitlenmiş biri olarak bulduk onu. Hatta Celtics'e geliş hikayesi de bir o kadar ilginç ve bu konuyla bağlantılı.

Bunun için ayrı bir paragraf açmak lazım. Olay Kobe'nin canlı yayında milyonların önünde Shaq'tan 1 fazla yüzüğü olduğunu açıklamasıyla başlıyor. Bunu izleyenlerden biri de Boston Celtics'in sahibi Wyc Grousbeck. Canlı yayının hemen ardından Grousbeck ilk iş olarak GM Danny Ainge'i arıyor ve durumu anlatıyor. Bunun üzerine Celtics Shaq hamlesi için harekete geçiyor. Shaq'ın ne kadar iyi tanıdıkları ortada ki Atlanta Detroit gibi takımların 4 milyon dolarlık tekliflerinin arasından sıyrılıp veteran minimuma imzalamayı başardılar. Yeni lakabıyla The Shamrock artık sadece şampiyonluk hedefine kilitlenmiş durumda ve görünüşe bakılırsa 40. yaşını ligde kutlayacak.

2 - Kurt Thomas - Doğum Tarihi : 4 Ekim 1972

1995 senesinden beri ligde olan bir oyuncu Kurt. Ligin en eskilerinden tecrübeli bir oyuncu olduğuna şüphe yok elbet ama tezimize pek uymuyor. Çünkü onun artık oyuna katabileceği bir şeyler olup olmadığı konusunda emin değilim. Hani yukarıda bahsettiğim bir dönem ön planda olup sonra yan parça haline gelenlerden değil o. Kariyeri boyunca yan parça olmuş bir oyuncu. Yıllarca kafaya oynayan takımlarda ( Spurs,Suns ) bu görevi üstlendi ve artık belki de bırakması gereken döneme gelmişken Bulls'la yeni bir kontrat yaptı. Şu sıralar da görüyoruz ki pek süre alamıyor. Zaten biz Türkler olarak pek süre almasını da istemiyoruz çünkü alacağı her dakika Ömer Aşık'tan çalınmış bir dakika olacak. O sebeple benchte ve soyunma odasında takıma abilik yapma görevini üstlendiğini düşünüyorum. Sezon sonunda bırakacaktır.

3 - Grant Hill - Doğum Tarihi : 5 Ekim 1972

Lige geldiği ilk yıllar Micheal Jordan ayarında bir adam olup olmayacağı bile tartışılırken başına gelen sakatlıkla beraber dibe vuran ancak tekrar toparlanmasını başaran Hill'e geldi sıra. Ligdeki henüz ikinci senesinde 20.2 sayı 9.8 ribaund 6.9 assist ortalamaları eğer sakatlanmasa neler yapabileceği hakkında bize biraz olsun referans oluyor sanırsam. Günümüze gelelim. Hill ligin en yaşlı 3. oyuncusu konumunda olmasına rağmen geçtiğimiz sezon Suns forması altında 81 maç ilk 5 başladı ve takımın vazgeçilmez bir parçası olduğuna hepimiz şahit olduk. Maç başına 30 dakika sahada kalabilen başarılı oyuncu her daim kendisinden isteneni yerine getirebiliyor ve bu sebepten olsa gerek Phoenix takımı ondan vazgeçemiyor. Üst düzey basketbola devam ettiğini de düşünürsek daha yıllarca oynayabilecek ayarda bir görüntü çiziyor Hill. Şu an onu istemeyecek bir takım olduğunu düşünmüyorum.

4 - Jason Kidd - Doğum Tarihi : 23 Mart 1973

Jason Kidd. İhtiyarlar arasında tartışmasız en çok iş yapan oyuncu. Bu ünvanı bu yıl da koruduğunu bize daha ligin ilk maçında gösterdi 18 assist yaparak. Çoğu kişinin diline dolanan 3 sayılık atış problemini de son yıllarda çözdüğünü, yani ilerleyen yaşına rağmen hala kendini geliştirme peşinde olduğunu da belirtelim. Geçtiğimiz günlerde oynanan Denver maçında da 38 dakika sahada kaldı ki onun yaşındaki bir oyuncu ciddi anlamda çok çok ekstra bir durum bu. Onun da bu durumun farkında olduğunu 40'ıma kadar oynarım sözlerinden anlamak mümkün. Oyunundan hiç bir şey kaybetmediğini göz önünde bulundurursak değil 40'ına gittiği yere kadar oynamasını beklerim Kidd'den. Hala triple double'a yakın rakamlar çıkarıyor, hala rakip oyuncuyu bunaltıyor, hala saha görüşü denilince akıllara o geliyor ve artık ceza şutlarını da kesebiliyor. Ayakta alkışlanacak bir adam, onu izlemek gerçekten büyük keyif.

5 - Theo Ratliff - Doğum Tarihi : 17 Nisan 1973

Ratliff özel bir oyuncu. Tabii ki de hücum anlamında çok kısıtlı ve artık onun bu yönünü felaket olarak da nitelendirebiliriz keza bu sezon 5 maçta da görev almasına rağmen sayısı yok. Zaten potayla pek bir alakası da yok çünkü kimse ondan sayı atmasını beklemiyor o da hiç potaya bakmıyor bile. Onu özel kılan şey tek kelimeyle " blok ". O lig tarihine geçmiş bir blokçu. 90'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başında rakip takımda olan her oyuncuyu içeri drive ederken 1 kere daha düşünmek durumunda bırakmış olan Ratliff bu alanda 2 kere NBA'de blok kralı bir isim. Kariyer ortalamarına baktığımızda da lig tarihinin 13.sü konumunda bulunuyor. Tabii ki artık bloklarda o etkinliği kalmadı ve artık oynamak için tek bir amacı var: yüzük. Bu sevdasını geçtiğimiz yıl San Antonio Spurs forması altında gerçekleştirmeyi denedi ancak olmadı. Bu yıl free agent pazarından yine şampiyonluğun en kuvvetli adaylarından biri tarafından çekilip alındı. Özellikle playoff zamanı hedefe iyice yaklaştığını hissetmiş olacak ve eski günlerinden 1-2 blok patlatmasına şahit olabiliriz gibime geliyor.

0 FARKLI FIKIR: