BIY AD

26 Temmuz 2009 Pazar

New York Knicks ve 2010

Aslında bu konuyu yazmak için erken sayılabilir ancak kendimi tutamadım. Eğer NBA ile ilgili siteleri takip ediyorsanız birşey dikkatinizi çekecektir: New York Knicks'in serbest olsun olmasın, gerçekçi olsun olmasın NBA'deki her oyuncuyla ilgilenmesi...

Hatta durum öyle bir hal aldı ki, haberler de haber olmaktan çıktı. Knicks'in Sessions'ınla görüşmeyi düşündüğü bile haber başlığı olarak spor sitelerinde yer aldı. Bunun yanında, 2010'da LeBron'u New York'a getirememeleri ihtimalinde, 2011 için Durant ve Carmelo'yu düşündükleri, onlar da gelmezse 2012'de Deron Williams ve Chris Paul'ün iyi tercihler olacağı yazıldı, çizildi. New York medyası utanmasa, Knicks'in 2019'da Shaq'ın oğlunu draft edeceğini yazacak... Amaçları tamamen taraftarı oyalamak. Gerçi Randolph ile Curry'i birleştikleri sene, bilet satışları için yaptıkları reklamda "Pota altımız mükemmel oldu" diye reklam yapan bir takımın medyasından ne bekliyorsak?

Doğruya doğru, bu takım gelecek sene için çok doğru hamleler yaptı. Artık 2010 yazında neredeyse bomboş bir salary cap'e sahip olacaklar. Curry'nin 11, Jeffries'in 6 milyonluk kontratları hariç... Hele onlardan da bir şekilde kurtulabilirlerse bomboş bir salary cap'leri olacak. Ama şu anki hallerini göz önüne alsak bile, 2010 yazında, bir yıldıza rahatlıkla maksimum kontrat verip yanına bir de sağlam oyuncu alabilecek konumdalar. Kağıt üstünde güzel durduğunu söylemek lazım. Ama sadece plan yaparak olmuyor, işin bir de pratiğe dökülmesi var. Bir yıldız, şampiyonluğa oynama garantisi olmadan, 10 senede yanlızca 1 kere playoff gören Knicks'e niye gitsin? Cevap New York'un pazar payı mı? Evet belki bir yere kadar etkili ama bu yıldızlar sadece para peşinde değiller. Başarıya açlar... Zaten bu yaz temasa geçtikleri isimlerin teker teker Knicks'i reddetmesinin arkasında da bu neden yatıyor.

Örneğin Kidd, Knicks'ten gelen teklifi reddederek Mavs'de kalmaya karar verdi. Kendisi 2010'da LeBron'un Cavs'de kalacağına inananlardan. Gerçi bu fikrinin kararında etkisi olmadığını vurguladı ama ne kadar inandırıcı olduğu tartışılır. Bunun hemen 2-3 gün sonrasında Grant Hill, Knicks yerine daha az para veren Suns'ı tercih etti. En son da Andre Miller'la görüşmelerine rağmen anlaşamadılar ve o da Portland'ın yolunu tuttu. Ama en moral bozucu, güven sarsıcı tepki bir taraftar aracılığıyla gayri-resmi teklifte bulundukları Bosh'tan geldi:

Bosh, düzenlediği bir yarışmayı kazanan hayranını sabah 3'te arıyor ve hediyesini yollayacağını haber veriyor. Telefondaki genç "Aslında daha iyi bir hediye verebilirsin" diyor, Bosh bunun ne olduğunu soruyor, gencin cevabı: "Gelecek sene New York'a gel". Ardından Bosh kendisini tutamayıp gülmeye başlıyor, yanındaki menajeri de ona katılıyor. Hatta telefonu kapadıktan sonra bile gülmeye devam ediyorlar. Dün Bosh bununla ilgili "O sırada garip bir soruydu, o yüzden güldük yoksa Knicks ile alıp veremediğim yok, kesinlikle Knicks takımına gülmedim" şeklinde bir açıklama yaptı. Tabii bunu kendi imajını korumak için yaptığını düşünenler çoğunlukta, ben de onlara dahilim. Tıklayın, izleyin kararınızı verin.

Kısacası şu anki ortamda hiçbir yıldız New York'un yolunu tutmak istemiyor. Knicks takımı eğer şampiyonluk hedefiyle yola çıkıyorsa, 2010 yazında ne yapıp edip başka oyuncuları New York'a çekebilecek kalitede bir yıldızla anlaşmalı. Ama bunu sağlayabilecek "doğru" yıldızların sayısı, bir elin parmakları kadar. Bu yıldızları ikna etmek için de ellerinde New York şehri, medyası ve pazar payından başka birşeyleri yok. Curry, Jeffries, Gallinari ve Hill'i koz olarak kullanmak isterlerse, şimdiden geçmiş olsun dileklerimi ileteyim ben. Tabii ki başka yıldızlar eklemek için de sözler vereceklerdir ama karşı tarafı ne kadar ikna edebilecekler belli değil.

Kısacası Knicks'in yakın geleceği, pazarlık ve ikna kabiliyetlerine bağlı diyebiliriz. 2006 yılından beri taraftarlara LeBron masalını anlatıp duruyorlar ve 2010'a hazırlanıyorlar. Eğer onu veya bir başka büyük yıldızı transfer edebilirlerse, oyuncuların Knicks'e bakış açısı değişecek ve barajın kapakları açılacaktır. Ama ikna kabiliyetleri yetersiz kalırsa, taraftarı daha fazla nasıl ve ne kadar oyalayabileceklerini gerçekten merak ediyorum...

3 FARKLI FIKIR:

Hasan dedi ki...

Knicks, Lakers, Heat gibi takimlarin, yildizlari cezbetmekte diger takimlardan bir adim onde olmasinin sebebi, oynadiklari sehrin kendisi. Misal bu sene dogu final serileri sirasinda Cavs'in oynadigi Q&L Arena'nin etrafinin, bolbol kus ucusu cekimlerini veriyorlardi. Her ne kadar downtown Cleaveland olsa da, bana Istanbul'daki Ataturk Olimpiyat stadini hatirlatti nedense. Her taraf beton, sokaklarda bir daginiklik... Ayrica sehirdeki sosyal aktivitenin eksik olmasi superstarlarin Memphis ve Cleaveland gibi sehirlere burun kivirmalarina neden oluyor. Eh, her ne kadar prof. atlet de olsalar, adamlarin bir egosu var. Gidip NY ya da LA'de celebritylerin onunde oynamak var, ya da ... Cleaveland'da oynamak var :) Neyse cok uzatmayayim lafi. LBJ'in 2010'da Cleaveland'da kalmasini saglicak, bence, tek sey Ohio yerlisi olmasi ve inanilmaz egosu. Beceremedi gitti dedirtmemek icin ya kalir, ya da onumuzdeki sene yuzugunu takar oyle gider...

G. dedi ki...

New York'lular otursunlar,dua etsinler Cleveland şampiyon olmasın diye.Lebron eğer bu sene Cleveland'da başarı yakalayamassa,başka alternatifler arayacaktır kanımca.

onur dedi ki...

@magicmert

bana kalırsa şampiyon olsunlar diye dua etsinler.parmağına yüzüğü taktıktan sonra cavs'ta yapabilecek bir şeyi kalmıyor.