BIY AD

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Hedo Portland ile anlaştı

Bizler de bu haber üstüne Konyalı Portlandlılar olarak sarmaş dolaş olduk. Şaka bir yana 2000'li yıllardan beri sempati duyduğum Portland'a gitmesine gerçekten çok sevindim. Artık Trail Blazers maçlarını ayrı bir zevkle izleyeceğim. Son 10 günde kaç kere yazdım bilmiyorum ama Hedo'nun Portland'a gerçekten mükemmel uyum sağlayacağını düşünüyorum. Kontratı 5 yıllığına 50 milyon dolar civarı olacakmış. Resmi açıklama için çarşamba günü bekleniyormuş. O gün hem serbest oyuncu ile kontrat imzalama yasağı kalkacak hem de salary cap açıklanacak. Çarşambayı beklersem çatlarım, şimdiden Hedo'lu Trail Blazers'a biraz değineyim.

Öncelikle Hidayet'in yerine geldiği oyuncu olan Batum'la başlayalım. Atletik, basketbolu bilen genç bir yetenek ama Hidayet'le kıyas bile kabul etmez. Direk geçiyoruz. Ardından Hedo'nun ilk 5'te yanında oynayacağı adamlara geliyoruz. Blake-Roy-Aldridge-Oden. Bir kere, Hedo'nun Portland'a bu kadar uymasının başlıca sebebi Blake. Kendisini yanlızca 2 kere izleyen biri "Bu nasıl basketbolcu" bile diyebilir ancak Blake sahada her zaman doğru kararları vermeye çalışır ve genelde bunu başarır. NBA'in en iyi asist/top kaybı oranlarından birine sahiptir. Topu elinde çok az tutar ve Roy'un topla oynamasına izin verir. Şimdi hem Roy'un bu şekilde pozisyon yaratmasına hem de Hidayet'in oyun kurmasına izin verecek. Kendisi iyice geri plana çekilerek, takımda topun hızlı şekilde dolaşmasını sağlayacak ve boş dış atışlar deneyecek.
Roy, Hidayet'in gelmesinden en çok yararlanan isim olacak. Geçtiğimiz sene, Roy kenardayken zorlanan Portland takımının ilacı Hidayet olacak. Birisi dinlenirken diğeri oyunu kontrol edecek. İkisi de oyundayken hangisinin eşleşmesi daha avantajlıysa top onun ellerinde olacak, Roy daha çok pozisyon yaratırken Hedo hem kendisi pozisyon yaratıp hem de topun doğru zamanda doğru ellerde olmasını sağlayacak. Kısacası oyunu Portland adına bu iki oyuncu kontrol edecek.

Takımın uzun forveti Aldridge ile bolcana pick and roll yaptığını göreceğiz Hidayet'in. Bu oyunlar sonrası Aldridge topları geri aldığında, potanın 5-6 metre uzağından, sevdiği bomboş atışları sayıya çevirecektir.

Oden hücumda geçtiğimiz seneye göre daha aktif olacaktır ve bunda Hidayet'in katkısı elbette ön plana çıkacak. Ancak Oden'ın, Howard'ın yer kapma kabiliyeti ve gücünün yarısına bile sahip olmadığını hatırlamalıyız. Bu bakımdan, Oden'a boyalı alanda doğru yerde ve anda top vermek Hidayet'i çok daha fazla zorlayacaktır. Yani bu tek taraflı bir işlem değil, iki tarafın da birbirlerine yardımcı olmaları lazım. Pick and roll oyunlarında da Howard'a göre çok daha az atletik olan Oden'ın potaya ne kadar sağlam gidebileceği soru işareti. Oden'ı bu kadar eleştirdim ama elbette ofansif oyununu daha yukarı taşıyacaktır. Onun bir pivot olarak gelişimine en iyi katkı verecek kısa forvetlerden birini aldıkları için bana göre çok şanslı...

Fernandez ve Outlaw ikilisi takımdan ayrılmazlarsa kenardan gelip enerji ve skor katkısı yapacaklar takımlarına. Hedo-Howard alley-oop'larını izlemeye alışkın bizler için, Outlaw bu uçuşları devam ettirecektir.

Hidayet'in genel olarak ve takım kimyası bakımından tecrübe gibi çok önemli bir katkısı var. Bu adam Lakers'a karşı 5 maçlık bir final serisinde %50 ile şut attı. Ayrıca 9 yıllık bir NBA tecrübesine sahip. Bu durumda Nate McMillan ondan, takımın lideri Brandon Roy'dan bile daha sakin kalmasını bekleyecektir maçların kırılma noktalarında.
Bir de eksisinden bahsedelim Hidayet'in: Savunma. Batum ve Outlaw'un yaptığı savunmanın yanına yaklaşamıyor maalesef Hidayet. Sırf bu yüzden kafamda soru işaretleri var Portland ile ilgili ama yine de çok ümitliyim ben takımdan.

Dikkat edin, bu yazıda en uzun paragrafı Steve Blake'e ayırdım. Ancak Portland camiasında onun takas olması bekleniliyor. Hem de alınması istenilen isim Andre Miller. Sadece "Aman Tanrım" diyebiliyorum böyle bir fikire. Hidayet'li-Roy'lu bir takımın son ihtiyacı olan şey Miller gibi topu elinde tutmaktan hoşlanan ve üçlük sokamayan bir oyun kurucudur. Umarım Miller veya onun benzeri bir adamı takasla getirmeye kalkmaz Pritchard. Böyle bir hamle, son 4 senede yıkıp, yeniden inşa ettiği bu gelecek vaat eden takıma balta indirmekle eşdeğer olur bence.

6 FARKLI FIKIR:

macanga dedi ki...

10 senedir portland taraftarı olarak hidayet'İn gelmesine sevindim ama işin aslı artest gibi bir oyuncunun yıllık 6 milyon dolar aldığı yerde hidayet'in 10 milyon dolar yıllık sözleşmeye imza atması ciddi bir başarıdır. menajerini tebrik etmek lazım çok iyi bir sözleşme aldı. portland'ın en büyük şansı paul allen gibi salary cap'i önemsemeyecek bir sahibi olması ama önümüzdeki senelerde brandon roy, greg oden, lamarcus aldridge gibi oyunculara da verilecek kontratlar var. yani bu kadro önümüzdeki 4-5 sene boyunca korunacak demektir. bu şartlarda acaba oyun kurucuya yönelmek varken neden kısa forvet pozisyonuna böyle bir transfer yaptılar. tabi hidayet'in pas yeteneği üst düzeyde ama çoğu asisti dwight howard'la oynadığı pick and roll'ler ve de takımın top dolaştırması sonucu boş şut isabetlerinden geliyor. greg oden gibi belki de nba'in en yavaş oyuncusuyla bunları yapamayacağına göre nasıl bir sistem benimsiyecek takım gerçekten merak ediyorum. ben genede miller'ın gelmesini isterim her ne kadar şut atamasada nba asist krallığı olan bir oyuncunun takıma katkısı her şartta olacaktır. uygun bir takasla bence getirilebilir. yoksa playofflarda steve blake güven veren bir isim değil. yada takımın başına phil jackson'ı getirsinler çümkü tam phil jacson sistemine uygun bir takım oldu portland.

Adsız dedi ki...

Free agent forward Hedo Turkoglu changed his mind Friday and decided not to join the Portland Trail Blazers, opting instead to accept a $53 million, five-year offer from the Toronto Raptors

Hasan dedi ki...

Hidayet'e kanim milli takim olaylarindan beri hic bir zaman isinamamisti. Enistem yillar evvel Efes Pilsen icin calisirken (o zamanlar Hido gencti ve Efes ici oynuyordu) hic iyi seyler soylemezdi hakkinda. Su yaptigi hareketten sonra gozumdeki degeri daha da azaldi. Ne desek bos tabii, hayatimizda iki takimin onerdigi rakamlar arasindaki yillik fark olan $2M goremeyecegimiz asirkarken, zenginin mali zugurdun parmaklarini yoruyor :)

thunderbird dedi ki...

Adam Portland'la sözleşme imzalayıp sonra kaçmadı ya kararına saygı duymamız lazım.

sabonis dedi ki...

imzalayıp kaçmadı ama sözünde durduğunu da söylemek güç. hayırlısı olsun Hedo'ya.
Oturup bu kadar yazı yazmıştım bir de sevinçle =)

Hasan dedi ki...

Soylediklerinden cok, "cuzzi" bir farktan dolayi parayi basariya tercih etmesi beni cok uzdu...