BIY AD

18 Nisan 2010 Pazar

Batı İlk Turu: Lakers-Thunder Değerlendirmesi

Lakers-Thunder deyince akla 3 şey geliyor. Birincisi Durant-Artest eşleşmesi, ikincisi Kobe ile Bynum'ın ne kadar sağlıklı oldukları, üçüncüsü ise Westbrook-Fisher eşleşmesi. Bunlara değinerek başlayayım. Önce sakatlıklar:

Kobe'nin dizindeki sorun açıklamalara göre ciddi değilmiş. Ancak son 3 haftada 4 veya 5 Lakers maçı izlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim: Kobe'nin Ocak ayından beri geçirdiği dönemin belki de kariyerindeki en kötü dönem. Bunu yazmıştım daha önce de. Sezonun sonunda 4 maçta forma giymeyerek dinlendi ama arada oynadığı Portland maçında da hiç iyi sinyaller vermedi bence. Normalde çok kolay bitirmesi gereken pozisyonlarda güçsüzlüğü nedeniyle isabet bulamadı. Onun sağlıklı olması son derece önemli ama Kobe ortalama üzeri bir şutör guard kadar bile oynasa normal şartlarda Thunder'ı elemeleri gerekiyor. Bana göre neredeyse Kobe'den bile önemli olan oyuncu Bynum. Biliyorsunuz o da yaklaşık 1 aydır sakatlığı sebebiyle görev almıyor ve bugün ilk 5'te çıkacakmış Staples Center'da. Onun sağlıklı bir şekilde görev alması demek, Gasol ile beraber Thunder pota altını yerle bir etmeleri demek. Hatta bunun yanında pek çok kişinin atladığı bir olay var: Odom'un bench'ten gelmesi... Bynum yokken, Odom ilk 5'e yerleşince, Lakers zaten playoff takımları arasında en kötü bench'lerden birine sahipken açık ara en kötü konumuna gelmişti. Şimdi en azından kenardan gelerek maçın gidişatını etkileyebilecek, x-faktörü olabilecek bir oyuncu var ellerinde. Bu çok ama çok önemli. Öte yanda Thunder'ın bench'inin Lakers'ınkinden biraz daha derin olduğunu söylemeliyiz: Collison ile Ibaka pek çok takımın yedek uzunu olabilecek seviyedelerken, Maynor ile Harden da yine birçok genel menajerin takımda görmek isteyeceği genç yetenekler.

Gelelim Durant-Artest eşleşmesine. Durant'ı anlatmaya pek gerek yok. Bu sezon yakaladığı çıkış takdirleri topladı. Ben de en fazla 28-29 arasına çıkar diyordum ama 30'u buldu sayı ortalamasında, üstelik herkesin defansta onun üzerine odaklanmasına rağmen şut yüzdesinde herhangi bir düşüş yaşamadan... Ama karşısında da ligin en iyi savunmacılarından biri, belki de birincisi var. Sezon başındaki 2 maçta Artest, Durant'ı harika savunmuştu diye hatırlıyorum. Ama tabii sezon boyu o kadar maç izleyince bazı şeyler şaşabiliyor. Son Thunder maçı ise erkenden kopmuştu ve Durant'ten çok Westbrook ön plana çıkmıştı. Ben Durant'in çok iyi bir şut performansı sergilemediği maçlarda Artest'in onu çok iyi savunabileceğine inanıyorum. Artest belki eski hızında değil ve şutör guard'ları yeterince iyi savunamıyor ama Durant konusunda ayak hızı bakımından problem yaşamayacağını düşünüyorum. O konuda sıkıntı çekmeyecek bir Artest'in de ligin en iyi savunmacılarından biri olduğuna dair herhalde kimsenin şüphesi yoktur.

Westbrook-Fisher konusunda ise herhalde konuşmaya bile gerek yok. İki sezondur Fisher ortalama bir oyun kurucudan, ligin en kötüsü konumuna düştü, en azından defansif olarak bu doğru. Westbrook ise ligin en delici, çabuk ve aynı zamanda güçlü oyun kurucularından biri. Gerçek bir oyun kurucu değil, daha çok skorer mentalitesine sahip ama bu onu Fisher karşısında daha da tehlikeli yapıyor. Formda olduğu zaman çembere kadar gidip bulduğu turnikelerle veya yardım gelirse driplingini kesip yaptığı kısa mesafeli atışlarla rakiplerin canını çok yakıyor. Uzunlara yaptığı asistler de cabası. Son derece beğeniyorum kendisini, yeter ki bu sezon orta mesafeli şutlarını ve üçlüklerini geliştirsin... Neyse gelecekten, şimdiki zamana dönelim, Fisher'ın onu savunması gibi birşey söz konusu değil bence.

Yukarıda 3 konu dikkat çekiyor demiştim ama bir de Green-Gasol eşleşmesi var. Burada Thunder'ın ve Westbrook'un oyun temposunu hızlandırmaları gerektiğine dair bulgulara rastlıyoruz. Green'in Gasol'e karşı en büyük avantajını yani sahayı çabuk katetmesini bu şekilde kullanmalılar. Çünkü Green'in dışarıdan yüzü dönük oyunu, şutları zayıf olduğu için (orta mesafede %35'e yakın, üçlük ise %33) daha çok açık alanda kullanmalılar onu. İyi şut atmadıkça, serinin gidişatına katkısı pek olmaz gibi Green'in. Bunun dışında Gasol'ün normal sezon içinde yapamadığının tersine, içeride Green'i haşat etmesi lazım çünkü bunu başaramazsa Kobe'nin formsuzluğunu da denkleme katarsak Lakers'ın pek fazla avantajı kalmıyor kağıt üzerinde... Elbette o 'tecrübe' denen serilerin kaderini belirleyen şey hariç. Buna sadece tek cümle ayırdığıma bakmayın, içinde serinin kaderinin belirlendiğine değindim. Playoff heyecanıyla eller titredi mi Durant hariç güvenilecek tek bir isim bile görmüyorum Thunder'da, ki Durant bile tartışılabilir...

Thunder bu seride savaşacaktır bana göre en az 1 maç alacaktır, hatta Lakers'ın son 1 ayki formunu düşündüğümüzde ikinci maça da son derece yakındır. Tabii Lakers'ın 2 maç ile form tutup Oklahoma'ya gitmesi durumunda 4-0'ı bile bulabilir seri. Sonuç olarak Thunder'ın bir sürpriz yapması herhalde sadece beni değil dünyada NBA'i takip edenlerin %90'ını da şaşırtır...

Tahminim: 4-2 Lakers

0 FARKLI FIKIR: