BIY AD

19 Nisan 2010 Pazartesi

Batı İlk Turu: Mavericks - Spurs Değerlendirmesi

Geldik bana göre açık ara en güzel ve çekişmeli geçecek eşleşmeye. Öncelikle hemen şöyle başlayayım. 2001 ve 2003'te San Antonio, Nelson'ın Mavs'ini rahat sayılacak bir şekilde elemişti. 2003'te Nowitzki serinin yanılmıyorsam 3 veya 4. maçında dizini burkmuş ve sezonu kapamıştı. Süper yıldızlığa adım attığı sezon kötü bir şekilde bitmişti. Her neyse, işte o zamana kadar Spurs'ün üstün olduğu eşleşmede, 6 sezondur gerek normal sezonda, gerek playoff'larda ezici olmasa da bir Mavs üstünlüğü bulunuyor. Bunun en büyük sebebi de Nowitzki. Çünkü Spurs onunla eşleşmekte büyük problemler yaşıyor. Duncan ona bir adım yavaş kalıyordu. Spurs'ün geri kalan uzunlarının da (Horry, Oberto, Bonner) yeteriz kaldıklarını, Bowen'ın ise ne kadar iyi bir savunmacı olursa olsun 15 santim kadar kısa, 25 kilo kadar hafif kaldığını unutmayalım... Ayrıca güçlü 3 numara savunmasında da uzun problemi yaşayan Spurs'e karşı Josh Howard'a da sahiplerdi.

Artık Howard yok ama Mavs'in ilk 5'i saçma derecede cüsseli bir ilk 5'e sahipler: Kidd-Butler-Marion-Nowitzki ve Dampier. Karşılarında ise 3 numaraya Jefferson'ıyı yerleştirseler de Parker ve McDyess ile pozisyonlarına zayıf oyuncular sahip Spurs var. Burada bu kısa 5'e rağmen sezon boyunca rakiplerine hücum ribaundu vermeyen Spurs'ün başarısı serinin gidişatında önemli olacak. Bu sezon Mavs'e karşı Popovich'in pek süre vermediği, boyu kısa olsa da yüreği büyük olan DeJuan Blair'ın savaşçılığına ihtiyaç duyacaklar gibi. Mavs'in senelerdir boyalı alandan skor üretmede eksiği var, bu sezon da farklı bir yapıda değiller ama işte Nowitzki'nin Spurs'e karşı sağladığı avantaj bunun üstünü kapıyor. McDyess, Jefferson, Bonner ve Blair'ı deneyeceklerdir ama sezon içinde izlediğim 2 maçta onların da pek etkili olduklarını söyleyemeyeceğim. Ayrıca Duncan'ın eski dominantlığından bir hayli uzak olduğunu ve Dampier-Haywood ikilisi tarafından biraz dövüleceğinin altını çizeyim, yine de parkede içeriden istikrarlı bir şekilde sayı üretebilecek tek uzun olarak ön plana çıkıyor. Ama artık Ginobili ona değil de, o Ginobili'ye yardım edecek gibi duruyor. En kötü ihtimalle beraber taşıyacaklardır takımı Parker'ın da katkılarıyla...

Kidd ile Parker kapışmasına geldiğimizde konu biraz Kidd'in ceza atışlarına ve Parker'ı ne kadar dururabileceğine geliyor. Aslında ligdeki hızlı guard'ların ve Parker'ın önünde ayaklarını çekemediğini biliyoruz artık Kidd'in, bu nedenle daha çok Kidd'in dış şutları belirleyici olacak bu eşleşmeyi, tabii post-up yapıp oradan oyun kurmasını da es geçmeyelim. Zaman zaman yapmayı sevdiği birşey bu Kidd'in.

Butler'ın da Ginobili'ye karşı sağlayacığı fiziksel üstünlük önemli bir faktör olacak. Fakat Manu'nun da son 2 aydaki formunu düşünürsek, onun da Ginobili'yi savunmada durdurması mümkün olmayacak. Bu noktada, formda oldu mu NBA'in en iyi 4-5 şutör guard'ından biri haline gelen Manu'nun biraz daha ağır bastığını düşünüyorum. Kötü bir sezon geçiren Richard Jefferson, yaşı ilerlese de hala ligin iyi savunmacılarından biri olan Marion'a karşı ne kadar skor katkısı yapabilecek Spurs'e bu önemli.

Bench'lere baktığımızda Barea, Terry, Haywood ile Stevenson ile Hill, Mason, Blair, Bonner ve Bogans'ı görüyoruz. Derinliği ve Terry'nin skor üretimiyle Mavs bench'inin biraz ağır bastığını söyleyebilirim. Haywood ise Dampier yerine aslında ilk 5'te diyebiliriz, zira ona göre daha çok dakika alacaktır normal şartlar altında...

Kağıt üstünde baktığımızda Mavs ağır basıyor gibi gözükse de, Popovich'in yine takımını sezon sonunda bir kademe atlattığını söylemeliyim. Özellikle de defansif olarak. Parker'ın dönüşünün bunu hafif bozduğunu düşünüyorum. Umarım Fransız guard rotasyonlarda sorun yaşamaz ve takım son bir aydaki gibi savunma yapmayı sürdürür. Hücumda ise belki asıl olarak Pop değil ama Manu onları NBA'in en iyilerinden biri haline getiriyor durdurulmaz performanslarıyla. Bu nedenle sezon boyunca hayal kırıklığı yaratan takımların başında gelmiş olsalar da, Mavs'in başına resmen bela olacaklarını düşünüyorum. Hiç kolay bir seri olmayacaktır Mavs için.

Tahminim: Nowitzki avantajıyla 4-3 Mavs ama Spurs kazanırsa da sürpriz denemez iki tarafın kazanma ihtimalleri oldukça yakın bence.

0 FARKLI FIKIR: