BIY AD

13 Şubat 2011 Pazar

Rodman'ın Forması Emekli Ediliyor

Dünden beri yazacağım sözde ama TTNet sağolsun internetim patladı... Evet efendim Dennis Rodman, bildiğimiz deli, şeker çocuk Dennis Rodman'ın 10 numaralı formasını emekli edeceğini açıkladı Detroit Pistons.

Burayı okuyanların birçoğu muhtemelen Rodman'ı izleyememiştir zamanında. Ben de kendisini asıl Spurs ve Bulls'da yakalayabildim ancak. Tabii başarısı sadece Bulls ile değil Rodman'ın, ondan önec Pistons ile iki şampiyonluğu var deli oyuncumuzun. Ligin en iyi savunmacısıydı zaten bu kategoride şampiyon oldukları yıllarda da ödülü kapmıştı yanılmıyorsam. Sadece istatistiklerine bakarsanız, Rodman'a dair herşeyi öğrenmiş olmuyorsunuz maalesef. Ligin gelmiş geçmiş en iyi ribaund alan oyuncusu bana göre. Sadece istatistik olarak değil, izlerseniz kendisini ribaund sezgisinin ne kadar iyi olduğunu anlayabilirsiniz ancak. Zaten boyunuz sadece 2 metre ise, o kadar ribaund almanız için pek çok ekstra yetiye sahip olmanız gerekiyor. Rodman mesela sadece şutların nereye sekeceğini iyi sezmiyordu, müthiş çabuk ellere sahipti, araya girip topu havada 2-3 kere çelerek bir sürü ribaund almışlığı vardır, aynı zamanda gençlik yıllarında çok iyi zıplardı ve en önemlisi müthiş savaşçıydı, cüssesine rağmen rakiplerini mükemmel box-out ederdi. Bütün bunların birleşimi sonucu ancak Rodman'ın ulaştığı rakamlara ulaşabilirsiniz.

Örneğin evet Love 15 ribaund ortalama yakalayarak harika bir yıl geçiriyor ancak yanındaki Milicic'in ribaund özürlü bir uzun olduğunu, takımının ne kadar hızlı bir tempoda oynadığını göz önüne alınca yaptığı inanılmaz iş, biraz da akıl mantığa sığar hale geliyor. Öteki tarafta Rodman'a bakıyorsunuz, adam kısa forvet oynadığı dönemde rakibin en önemli oyuncusunu tutarken (Magic, Jordan vs) ve savunmada genellikle dış alanı savunurken maç başına ortalama 12.5 ribaund alıyordu. Yanlış falan yazmadım, tam on iki buçuk... Kısacası yaptığı işler gerçekten akıl alır şeyler değildi. Chicago'yla üçüncü şampiyonluğunu kazanırken 37 yaşındaydı ve hala 15 ribaund ile NBA'in bu alandaki lideriydi. Kariyerinde 7 sezon boyunca 14.5 ribaund ortalamasını geçti...

Karakterine pek değinmedim burada özellikle çünkü her ne kadar akıllara deliliğiyle kazınmışsa da onun parkede yaptığı işlerin önemi çok daha fazlaydı benim gözümde. Ama birkaç aklıma gelen örnek var tabii ki: En başta Spurs'de boyamaya başladığı saçları ve dövmeleri o zamanlarda inanılmaz dikkat çekmişti. Böyle bir psikolojiye girmesinin sebebi, özel hayatındaki çalkantılara kendisini tamamen serbest bırakarak son verme isteğiydi. Her maça farklı bir saç rengiyle çıkıyordu, hatta NBA Live 95'te yanlış hatırlamıyorsam her yeni maç açtığınızda, Rodman'ın saç rengi değişiyordu. Bir başka bomba olayı ise o zamanlar benim yaşımdaki gençler için önemli bir figür olan Carmen Electra ile sarhoşken evlenmesi ve ertesi gün çıkıp "Ben evlendiğimi hatırlamıyorum, uçmuştum" diyerek evliliği geçersiz saydırması... Ama diyorum ya böyle bir karakter olmasa bile sadece sahada takımına yaptığı katkılar yeterli zaten bir efsane olarak anılması için. 90'lı yılların açık ara en iyi savunmacısıydı, hem de tek pozisyon da değil 5 pozisyonu birden savunuyordu... Şimdi sırada Bulls'un 91 numarayı emekli etmesi ve Hall of Fame'e girmesi var. Hani bir ihtimal Hall of Fame'e giremezse, çok büyük ayıp olur bence...

8 FARKLI FIKIR:

Özak dedi ki...

eline sağlık bir efsaneyi en güzel şekilde özetlemişsin:)

Adsız dedi ki...

nerde okuduğumu şimdi bulamadım da pippen'da "rodman'ın numarası emekli edilmeli, zaten kim 91 numarayı ister ki" diyordu. haklı da adam valla ron artest dışında 91 numara giymek isteyecek oyuncu çıkmaz herhalde.

Era dedi ki...

Rodman uzaylilar tarafindan dunya toplumlarinin yasamlarini arastirmasi icin gonderilen bir androiddir. Rodman ucabilir, inanmayan baksin. http://getir.net/8k8

Borucan dedi ki...

Eracım o resim sağ altta var zaten sitede:))

Adsız dedi ki...

91 numaralı bulls forması var bende. kuşkusuz nba'e gelmiş en renkli kişiliklerden.

bulls formayı kesinlikle emekli etmeli.

hatta pippen bir süre önce " rodman'ın forması emekli edilmeli . zaten hangi oyuncu 91 numarayı giymek ister ki?" diye bi açıklama yapmıştı.

Ayrıca blogda arada bir Rodman vs. Malone videoları paylaşılırsa iyi olur :).

Unknown dedi ki...

Bu arada sehir girisinde kendisinin fotosu olan bir reklam tabelasi vardi. sac rengini degistirdikce o tabeladaki sac renginide degistirilmesini istiyordu galiba :)

bigben dedi ki...

1 Nisan'daki Bulls maçında tören düzenlenecekmiş. Ama şaka değilmiş. Ayrıca Monroe 18 giyecekmiş.

bigben dedi ki...

Takımın satışına ilişkin yorumunuzu merak ediyoruz. Tom Gores dönemi Pistons için neler getirir size göre?