BIY AD

18 Nisan 2010 Pazar

Bulls - Cavs Serisi İlk Maç (83 - 96)

Maça Shaq'i kullanarak başlayan Cavs'e Bulls hücumda Rose ile karşılık vermeye çalıştı. Rose maçın başından itibaren, kendisinin Bulls takımından 1-2 gömlek yukarıda olduğunu hissettirdi bizlere. Bunda biraz da Mike Brown'un onu Parker ile kontrol etme seçiminin katkısı vardı. Parker aynı çabukluğukta olmadığı Rose'un ondan kolayklıkla sıyrılıp orta mesafe şutları buldu. Ama Bulls'un en büyük düşmanı top kayıpları ile verdikleri hücum ribaundlarıydı. Yanılmıyorsam 6 veya 7 top kaybı yapıp, yanında 6 civarı hücum ribaundu verdiler. Top kayıplarının baş sorumluları Rose ile hücumdaki yetenekleri kısıtlı olan uzunlardı. Taj Gibson ikinci faulünü alıp kenara gelince, dışarıda oynayan Jamison'ı tutma görevi Noah'a verildi. Savaşçı forvet Cavs'in penetre eden kısalarına yardıma giderek Jamison'ını pek çok pozisyonda boş bırakmak zorunda kaldı ve Jamison buradan yanılmıyorsam 8 sayı üretti ilk çeyrekte. Mo'nun da 7 sayısı vardı. Sonuç olarak çeyrek boyunca Chicago'dan herhalde 10 civarında daha çok hücum eden Cleveland, farkı 14'e çıkardı ikinci çeyreğe girilirken: 32-18.

İkinci yarı hakkında pek not almamışım. Dikkatimi çeken pek birşey yoktu ama Rose oyuna girene kadar skor üretmekte zorlanan Bulls, LeBron'un da oyuna ağırlığını koymasıyla 20 sayı kadar geri düştü. Yani esasında zaten maç koptu diyebiliriz bu çeyrekte. Rose'un çeyrek sonundaki bir yakın bir ota mesafeli şutuyla fark 15'e düştü ama maçı izleyenlerin %90'ı Bulls'un geri dönüş yapamayacağına emindi: 56-41.

Üçüncü çeyreğe Cavs, LeBron'u Deng'e karşı post-up yaptırarak kullanmaya başladı ve bunun meyvelerini hemen topladılar. Gelen yardım sonrası LeBron'un dışarı çıkardığı toplarda Parker ve Mo üçlükleri bulunca fark yavaş yavaş açılmaya başladı. Ancak Cavs'e bu noktadan sonra birşeyler oldu. Muhtemelen maçı kazandıklarını düşündüler fark 22 civarına çıkınca. Hızlı hücuma çıkarken yapılan 2-3 top kaybı ve LeBron'a gelen yardımlar sonucu Cavs'in bomboş birkaç şutu değerlendirememesiyle, Bulls farkı 10'a kadar indirmeyi başardı. Bulls savunması LeBron'u harika savunmaya başlamıştı Deng'e her pozisyonda yardıma gelerek ve Cavs yanılmıyorsam 7 dakika boyunca 68'de takıldı kaldı. 1 sayı bile üretemediler. Bulls'da Rose, Shaq'in dinlenmesini fırsat bilerek devamlı çembere penetre etti ve kolay sayılar buldu. Kolay derken aslında çok zor işi Rose kolay gibi gösterdi elbette, her boyalı alana girdiğinde 2-3 darbe almıştır Rose ama artık playoff'tayız... Buna noktayı elbette LeBron koydu. Transition hücuunda iki kere üst üste Deng'in yanından penetre ederek sayılar buldu: 73-60.

Son çeyrekte LeBron kenarda dinlenirken Murray-Hinrich ve Rose ile rüzgarı arkasına alan Bulls, LeBron oyuna girdikten sonra da farkı çaktırmadan eritti ve 7'ye kadar düşürdü. Burada geçtiğimiz sezon playofflar'da ezilen Mo ile West çok kritik iki şutu sayıya çevirdiler. West'in şutunda, onu dipte bomboş bulan Mo'nun da payı vardı. Kendisi ise şutunu perde sayesinde yarattı. Buradan sonra zaten maçı kazanan belli olmuştu...

Maçta Shaq hiç paslanmamış gibiydi resmen. 2 aydır maça çıkmamış olsa da oldukça iyiydi. 1-2 pozisyonda kendisine verilen alley-oop'ları tutamadı ama bunun nedeni daha çok yaşlılığıydı bence. Bulls'da Deng'in LeBron'u beklediğimden daha iyi savunduğunu ama bunda Bulls'un getirdiği yardımların da elbette payı olduğunu söylemeliyim. Yine de LeBron çembere gitmek istediğinde Deng, Kirilenko veya kim olursa olsun bunu başarıyor. Artest'i ayrı tutalım... LeBron'un maçta çembere gittiğinde yardımla karşılaştıktan sonra 1-2 kez dış şut denediğine şahit olduk ama bunlarda neredeyse hiç isabet bulamadı. Zannedersem 9'da 1 falan atmış olabilir maç boyunca orta ve uzak mesafeden. İşin defans tarafında ise, üçüncü çeyrekte klasikleşen takip bloklarıyla takımına katkı sağladığını söylemeliyim. Rose ise Shaq'ın içeride olmadığı dönemlerde deliciliğini müthiş kullandı. Üçlük özürlü takımda, üçlüğün birkaç adım içinde bekleyen arkadaşlarına da bol bol asist yaptı. Bunlardan 3 tanesi Deng'eydi yanılmıyorsam gerisi ise dengeli bir şekilde dağılmıştı. Evet farkındayım Deng ve dengeli üst üste garip oldu, yapacak birşey yok. Mo Williams'ın da çaktırmadan (en azından bana çaktırmadan) 10 asist yaptığının altını çizmeliyim. Noah ise Shaq'e karşı inanılmaz zorlandı tahmin edildiği üzere, yine de faul problemine pek girmedi...

Rose: 13/28 isabetle 28 sayı, 10 asist
LeBron: 24 sayı, 6 ribaund, 5 asist, 4 blok
Mo Williams: 8/14 isabetle 19 sayı, 10 asist

2 FARKLI FIKIR:

siriusjames dedi ki...

maça cleveland iyi başladı. bunda ise önce bulls'un potanın içinden çıkan atışlarının ve top kayıplarının, sonra ise hakemlerin çaldığı basit faul düdüklerinin ve shaq'ın basketbola susamış olmasının payı vardı. noah'ın aşırı hırsı içinde patladı, ilk dakikalarda 3 tane jumpshot kullanıp hiçbirini atamadığı gibi, üstüne bir de savunmada shaq tarafından ezildi. bu bölümde cleveland çok yüksek yüzdeyle şut kullandı. ikinci çeyrekte ise bulls doğru dürüst box-out yapamadı, beni delirten hücum ribaundları verildi. cleveland da birçok second-chance sayısı buldu.

ikinci yarıda bulls'ta bir ateşlenme vardı. 3. çeyrekte 7 dakikalık bir süre boyunca cavaliers sayı bulamadı ve bulls bu bölümde 12-0lık bir seri yakalayarak farkı 10'a indirdi, yine de daha iyisi olabilirdi. son çeyrekte ise inanılmaz kararlarıyla hakemler ve biraz da lebron önemli rol oynadı. ikinci yarıda x factor ise anderson varejao'ydu aldığı ribaundlarla. bulls bölüm bölüm farkı tek haneli sayılara indirdi fakat daha fazla yaklaşamadı.

rose çok da iyi oynamadı, 28 sayı 10 asist 7 ribaund harika istatistikler evet ama bunu 13-28 fg, 5 bs ve 7 top kaybıyla oynayarak gerçekleştirdi. bunda en önemli etken hakemler elbette. rose'un içeri drivelarında faul vermek için resmen onun öldürülmesini beklediler ve hiç faul çalmadılar. sadece bu yüzden en az 2-3 blok yedi ve 3 top kaybı da yaptı, en az diyorum bakın. bir oyuncu 28 şut kullanıyorsa ve bunun yanında sadece 2 serbest atış deniyorsa bunun suçu oyuncunun değil hakemlerindir. kaldı ki bu performans için rose'a kızacak halimiz yok, kendisi olmasa fark 30 olurdu herhalde. deng savunmada çok kötü değildi belki, lebron'u 2 kere blokladı falan filan ama hücumda rezaletti, 5-15 oynadı. noah'ın dediğim gibi aşırı hırsı içinde patladı, o da çok berbat bir performans sergiledi shaq karşısında. bulls bu maçta sadece rose sayesinde ayakta kaldı ama diğer maçlarda yine bütün oyuncular kötü oynamayacaktır diye düşünüyorum.

lebron çok etkili değildi deng'in savunmasında, yine de bütün maç boyunca mahalle karıları gibi car car konuşarak hakemleri etkiledi ve bir sürü faul aldı takımı lehine. nba'in popüler takımları koruma olayı maalesef nefret ve küfürler ettiriyor böyle maçlarda. maçı cleveland adına etkileyen oyuncular dediğim gibi shaq ve varejao'ydu. ama bu demek değildir ki ikinci maçta böyle olacak. chicago'nun bugün 2. yarıda oynadığı oyunu gördükten sonra rose dışındaki oyuncuların toparlanmasıyla sanılandan daha çok şansı olduğunu görmüştür herkes. tabii hakemler engellemezlerse.

KskHyTr dedi ki...

Sabonis son paragrafın ilk cümlesine "ma" yı eklemeyi unutmuşsun yazıları yetiştirecem derken sanırım;)