BIY AD

19 Nisan 2010 Pazartesi

Doğu İlk Turu: Bobcats - Magic Değerlendirmesi

Öncelikle Bobcats'in elinde Ratliff - Chandler ve Mohammed olduğu için Dwight Howard'a karşı büyük bir avantaj olduğunu düşünen bir kesim var. Özellikle de Ratliff'in Howard'ı iyi savunduğuna inananlar var ancak ben bunu söyleyenlerin geçtiğimiz ay içerisindeki Bobcats-Magic maçını izlemediğini düşünüyorum. Çünkü Ratliff'i denize döktü o gece Howard, istatistiklerden konuşmuyorum maçı izledim... Ratliff'in ayakları ağır kalırken aynı zamanda ince bir yapıya sahip olduğu için güç olarak da Dwight'ın birkaç seviye altında. Kısacası Dwight'ı savunmasını çok mümkün görmüyorum. Ancak benim Bobcats adına avantajlı gördüğüm konu Tyson Chandler'ın varlığı. Bu sezonu çok ama çok kötü geçirmesine rağmen, sezonun son maçlarında biraz eski Chandler'dan parçalar sundu bize. Bulls'da kendini gösteren, Hornets'da Duncan'ı hayattan bezdiren Chandler... O Chandler'ın %70'i bile parkede olursa Dwight Howard'ı biraz da olsa yavaşlatabileceğini düşünüyorum, çünkü o Chandler NBA'in en iyi 1'e 1 savunmacılarından biri. Eğer o da bu sezonki kötü formunu sürdürürse, işte o zaman Bobcats'in şansı kalmaz Dwight'ı yavaşlatmak konusunda. Bakın Mohammed'i saymadım bile hiç farkındaysanız...

Ama Howard haricinde Magic takımının gerisini harika bir şekilde savunma şansı var. Stephen Jackson ile Gerald Wallace'ı anlatmaya gerek yok, ligin en iyi 2-3 numara savunan oyuncuları arasında üst sıralarda yer alıyorlar. Yani Carter'ı bu ikili değişmeli olarak savunabilirler. Ayrıca Rashard Lewis'in dışarıda geleneksel uzunlara yaşattığı problemleri Tyrus Thomas ile Boris Diaw'ın çok daha az yaşayacağını düşünüyorum. Ha, keza aynı şekilde Jackson'dan sonra Bobcats'in en büyük hücum seti kurucusu Boris Diaw'ın yarattığı eşleşme problemlerini de Magic Lewis ile yemeyecektir.

Bobcats'in en beğendiğim, sempatiyle baktığım takımlardan biri olduğunu çok kerelere dile getirdim burada. Özellikle Stephen Jackson'ın gelmesiyle, bu seviyelere çıkacakları açıktı bence ama onun durması veya kötü bir gününde olması halinde hücumda Bobcats'in üretimi inanılmaz derecede kısıtlanıyor. Yukarıda yazdığım gibi Diaw'ın çabukluğu ve dışarıdan oyun kurmasını da aynı efektiflikle kullanamayacaklar Magic'e karşı. Ama 3-4 satır yukarıda değindiğim Jackson'ın işler sıkışınca oynamayı ne kadar sevdiğini biliyoruz. Belki koca bir maç boyunca ona güvenmek zor ama oyunun sıkıştığı anlarda güvenmek için harika bir oyuncu, eli kesinlikle titremiyor ve sayıya ulaşmayı başarıyor. Ben çok beğenirim. Aynı zamanda ligin en ağır tempoda oynayan takımlarından biri olsalar da, atletik ve çabuk oyuncular sayesinde hızlı hücuma çıkabiliyorlar rahatlıkla. Örneğin bu konuda ligin dibinde yer alan Blazers ve Heat'in aksine, orta sıralarda yer alıyorlar.

Felton ile Nelson arasında bir tarafın özellikle avantajlı olduğunu söylemek zor. İki oyuncunun stilleri de, yapıları birbirine benziyor. Diz sakatlığı yaşamamış ve geçtiğimiz sezonki formunda olsa Nelson elbette avantajlı olurdu ama bu sezon özel bir oyuncu değil Magic için. Yine de son 10 maç civarında, geçtiğimiz sezona yakın istatistikler yakaladığının ve playofflar'a formda girdiğinin altını çizeyim. Bench konusunda, Magic'in yadsınamaz bir avantajı var. Larry Hughes bir anda Wizards'daki haline bürünmezse, Bobcats'in işi var gerçekten. Augustin, Tyson Chandler ve Tyrus Thomas hariç güvenilir bir isim getiremiyorlar kenardan ki bunlara ne kadar güvenilebilir tartışılır. Magic'te ise her pozisyonda yedekler oyuna girip belli bir seviyenin üstünde katkı yapabiliyor.

Bobcats'in bir başka avantajının da rakiplere karşı harika taktikler hazırlayan Larry Brown olduğunu düşünüyorum. Stan Van Gundy ise oturttuğu sistem ile dikkat çekse de ve her ne kadar geçtiğimiz yıllarda kendini taktiksel açıdan geliştirmiş olsa da bazen ısrarcı yapısı ve hatalarıyla Magic seyircisini çıldırtıyor. Zaten iki koçu kıyaslamak, Brown'a ayıp olur diye düşünüyorum.

Evindeki en başarılı takımlardan biri olan Bobcats'in Howard'ı iyi savunacağı bir maçta Jackson da ortalama üzerinde bir maç geçirirse maç alacaklarına inanıyorum. Bir de üzerine Larry Brown farkını koyarsak 2. maçı da verebiliriz belki ama daha fazlasının olacağına inanmıyorum.

Tahminim: 4-2 Magic.

2 FARKLI FIKIR:

berkk dedi ki...

çoğu beni hayalperest bulucak ama sahaya çıkan ilk 5lere baktığımda bobcats'in turu geçebilecek güce sahip olduğunu düşünüyorum. Gerald Wallace ve S-Jax'ın durduralamayacağı anlar olduğunu biliyorum. Orlando için bunları söyleyebileceğim bir oyuncu yok açıkcası.
neyse görücez bakalım ama kalbim bobcatsden yana.

Unknown dedi ki...

hakaktten baya bi hayalperest olmuş..
Wallace ı hücumda durdurulamaycağı demişsin wallace kaç maç o şekilde oynamıaş acaba? yada kaptan jack kaç maç istikrarlı bir şekilde 20+ atmış?
bir bak bence istatistiklere..

Yada şöyle diyim Carter ın po istatistiğine bak bide istersen.. howard ı lewis i nelson u geçtim..