BIY AD

20 Nisan 2010 Salı

Murat Murathanoğlu'ndan Enes Kanter Değerlendirmesi

Türkiye'de NCAA ve NBA (son zamanlarda ne kadar yakından takip ediyor bilmiyorum) konularına herhalde en hakim kişidir Murat Murathanoğlu. Enes Kanter konusunda detaylı bir yazı yazmış dün. Aslında biraz eleştiri yazısı diyebiliriz ama kesinlikle çok bilgilendirici ve okunmalı. Şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Anıl'a da teşekkürler yazıya blog'unda yer verdiği için.

Yazıyla ilgili kafama takılan birşey var. Enes'in Kentucky'deki koçu Calipari'nin oyuncularına verdiği değer ile Enes'in niye Fenerbahçe'de kalmadığına yönelik eleştiriler var. Ama Anıl'dan öğrendiğim kadarıyla Fenerbahçe Enes'e 5 senelik kontrat önermiş bu 5 sezon içerisinde bir takım Enes'i draft etse acaba Fenerbahçe 500.000 dolar karşılığında gönderir miydi Enes'i? Yoksa takımda mı tutardı? Pek çok Avrupalı yıldızın bu yüzden senelerce NBA'e adım at(a)madığını biliyoruz. Enes burada kalsa, böyle bir risk almış olmayacak mıydı? Ayrıca Enes'in draft'ta alt sıralara düşmesinden bahsedilmiş ancak bu Avrupa'da kalsaydı daha yukarı çıkacağı anlamına gelmiyor. Yani Avrupa'da 25-10 yapsa, NCAA'de yaptığı 20-10'a göre çok daha ufak bir başarı olarak görülecekti bile diyebiliriz... Kaldı ki Nike Hoop Summit sonrası 2. sırada gösteriliyor 2011 draft'ında.

7 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Yıllarca NBA'i takip ettiğim yegane siteydi www.basketbolseverler.com Bir iki yıldır ise güncelliğini giderek kaybetti haberler hep geç girmeye başladı. Keşke Murat abi daha fazla ilgilense siteyle ve yorum/forum bölümüde eklese.

Adsız dedi ki...

Murat Muratoğlu ile tamamen hemfikirim. Enes böyle gereksiz işlere gireceğine gençlere inanılmaz destek veren bir koçun(tanyeviç) elinde 2-3 sene NBA'den sonra basketbolun en gelişmiş olduğu Eurolig ve Türkiye liginde üst düzey bir tecrübe ve milyonlarca euro kazanbilirdi. Artık eskisi gibi değil NBA scout'ları Avrupa'yı çok daha yakından izliyorlar yani Enes oraya gitmeden de tanınıyordu.

5 yıllık sözleşme Enes 17 yaşındakeyken önerildi ki 22 yaş NBA olmak için en ideal yaş. Ki bu sözleşmelere zaten NBA istisna maddesi koymak zaten kural gibi birşey oldu.Yani istese 5 yılı tamamlamadan da gidebilrdi. Ama o kolej diploması alacağım deyip sözleşme imzalamayı reddetip Amerikaya gitti şimdi ise 1 yılı doldurup drafta katılacağım diyor.

Orada 6 ay lise bebeleriyle takıldı şimdi ise kendini hiç geliştiremeyeceği bir takıma gidiyor. Bu gidişle Enes'i büyük bir hüsran bekliyor.

Absürd dedi ki...

Enes'in yaşıtı biri olarak söylüyorum, emin olun burada yıldız olmaktansa orada ikinci sınıf oyuncu olmayı tercih ederim ki enes'in böyle birşey yaşama olasılığı kesinlikle yok, nba olduktan birkaç sene sonra çok iyi iş yapacağına inancım sonsuz.

Xscape dedi ki...

@adsiz
genclere inanilmaz destek veren koc dedigin adam oyle bi destek veriyorki cocuklar bu baskiyi kaldiramiyor herhalde. bir zamanlarin nba adaylari semih, oguz ve son olarakta omer asik nerdeler simdi ? oyunlarini ne kadar gelistirebildiler bunca sene icinde ? hepsi de kocla sorun yasamis, bu yeni nesilin hepsi mi defolu arkadas ? yoksa kocta mi sorun var bi dusunun. enes gayet iyi bir karar verdi kendini bu kazandan kurtararak, bunun kaniti da onemli draft sitelerinde 2.sira secimi olarak gosterilmeye baslandi. MM in tarafli bir yazi yazdigi asikar, evet bir basketbol duayeni ama her lafi da kanun degil. tanjevicle 5 sene harcamaktansa, calipari ile 1 sene takilip lottery secimi olmak cok daha mantikli.

Unknown dedi ki...

hahhaha
gençlere inanılmaz destekmiş.. doğru bu kandırmacayla gelip 4 yıldır hiç bişey vermeyen bir koçtan bahsediyoruz sanırım..
4 senede alttan kim çıkmış?
Hala da aynı kandırmacalarla ilerliyoruz..

MM yi çok severim..hayranlık duyuyorum belki kendisine ama utah olsun illinois olsun ve fb olsun bu konularda bazen kantarın topuzunu kaçırdığı oluyor..
Fb li birinin yazdığı her halinden belli oluyor...
Ama maalesef Enes burada da kalsa milli takıma bile giremezdi ..
Tanjeviç çnce elinde ki nba de draft edilmiş ömer aşık ı oynatsın geliştirsin de sonra bakarız..

Adsız dedi ki...

@xscape ve @artçı Murat Muratoğlu'nun ne çıkarı varki taraflı yazsın. Bunca yıllık deneyimiyle birşeyler anlatmaya çalışıyor anlayana. Bence asıl siz taraflısınız bariz bir fenerhaterlık akıyor yazınızdan. Tanyeviç daha nasıl destek verecek gençlere 3 senedir takımın pota altını 19-20 yaşındaki türk çocuklarına vermiş istese alamazmı 2 tane deneyimli yabancı deneyimli uzun. Enes'de Ömer Aşık'da fenerbahçe altyapısından çıkmış çocuklar daha nasıl gelişmeleri sağlanacak. Tamamen bir bilgisizlik yada artniyet ürünü yazdıklarınız.

Unknown dedi ki...

ADsız bu işleri takip etmediğin çok belli..
1.si Mm ni tecrübesine en son laf edecek insanlarız o konuda sıkıntı yok..
2. kendisi konusunda en ufak bile bir kötü intibahım yok tam tersi bana uzun yıllar önce nba i sevdiren nerede görsem kulak kesildiğim her cümlesini her yorumunu yıllardır gün be gün takip ettiğim NBa için olmazsa olmazım bir insandır..
Amaaaaaa.. Senin onu benim kadar takip etmediğin besbelli..Benim kadar takip edenler de bilirler ki o yukarıda ki yorumumda geçerli 3 şey konusunda maalesef tarafsız olmaıyor kendisi..
Bununla ilgili yüzlerce örnek mevcuturru internette.. Gugul da aratırsan karşına neler çıkacaktır göreceksin..
3. Ben orada fenerbahçeden mi bahsetmişim dikkatli oku ...Utah -illonis Fb demişim ama sen muhtemel bir FB li olarak hemen atlamışsın fb haterlık diye..

4. TAnjeviç bugüne kadar Fb de hangi oyuncuyu bir üst klasmana atlatmış? 3 senedir 19-20 yaşında falan filan demişsin..
ömer aşık 24 yaşında
Semih erden 24 yaşında
oğuz savaş 23 yaşında

Bu yaşlarda millet avrupa da mvp oluyor..

Ömer aşık konusuna gelirsek eğer Fb de sakatlıklar olmasa acaba Alpella damı oynardı hala Ömer..Bundan 1.5 sene önce kimse Ömer den söz etmiyordu..Tanjeviç in takımında da değidi..

Lğütfen atarken destekli atalım da en azından ciddiye alınırız belki..