BIY AD

19 Temmuz 2009 Pazar

Andersen in, Yao out

Rockets'ta Yao, ayağındaki kırığın daha sağlam bir şekilde iyileşmesi için tekrardan ameliyet olmayı seçti. Bu onun 2009-10 sezonunu tamamen kaçırması anlamına geliyor. Tekrardan geçmiş olsun dileklerini iletelim Yao'ya.
Yao'nun gelecek senenin çok büyük kısmını kaçıracağı zaten belliydi. Bu yüzden Rockets takımı, deli gibi uzun oyuncu arıyordu. 4-5 gün kadar önce Hawks'tan, ilerideki bir ikinci tur draft hakkı karşılığında Andersen'in haklarını almışlardı. Bunu yazmak için Andersen ile sözleşme imzalamalarını bekliyordum, kısmet bugüneymiş. Rockets genel menajeri Morey karşılığında adeta hiçbir şey vermeden, Avrupa'nın en iyi uzunlarından birini kadroya kattı. Hatırlarsanız 2 sene evvel benzer bir takas ile Spurs'den Scola'nın haklarını almışlardı.
2 yıllığına 4.8 milyon dolar vereceklermiş Avustralyalı pivota. Gerçi pivot dedim ama NBA'de pivot oynamak için biraz "yumuşak" kalabilir. O yüzden uzun forvet mevkisine çekilebilir yani Rockets aradığı pivotu henüz tam anlamıyla buldu diyemeyiz. Kendisinin özellikle son 3-4 yıl içinde dış şutlara olan yatkınlığının arttığını ve bu artık tarzdaki oyunu tercih ettiğini zaten biliyoruz. Defansta ise NBA'in sert uzunlarına karşı bir hayli zorlacaktır. Nitekim sertliğiyle tanınmadığı gibi, bu yetenekli adam blok denen hareketin basketbolda var olduğundan bihaber diyebiliriz.

2011'de Yao Texas'ta kalırsa, çok verimli olabilir ama bu sene kendisinden beklenilen şeylerin abartılmaması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki sezonda da eğer hücumda Yao'nun yanında yer alıp, dışarı çıkarak 3 saniye koridorunda alan boşaltsaydı, işte o zaman gerçek Andersen'i izleyebilirdik. Ama bu sene 25 dakika civarı oynasa bile, Avrupa'nın en iyi uzunlarından birini izlemek yerine sıradan bir uzun izleyecekmişiz gibi geliyor bana. Çünkü Rockets'ın içeriden skor üretecek opsiyonları son derece sınırlı ve Scola da ikili sıkıştırma çekecek kadar dominant değil.
Son olarak Andersen'i NBA'den biriyle kıyaslayacaksak, Mehmet'in pota altında daha iyi post hareketlerine sahip versiyonu diyebiliriz. Ancak birebir yapılan savunmada bizim yıldızımızın sergilediği sertlikte olmadığını belirtmeliyiz. Tabii ki bunun karşılığında da çok daha çabuk ayaklara sahip kendisi...

1 FARKLI FIKIR:

roland deschain of gilead dedi ki...

"2011'de Yao Texas'ta kalırsa, çok verimli olabilir ama bu sene kendisinden beklenilen şeylerin abartılmaması gerektiğini düşünüyorum."
demişsin.

Yanlışım varsa düzelt ama bildiğim kadarıyla Rockters yönetimi NBA organizasyonuna başvurarak Ming'in önümüzde ki sene sakatlıktan dolayı oynayamayacağını bildirdi ve bunun karşılığında hem Ming'in masraflarının bir kısmından kurtuldu hem de ttransfer için kendine ekstra yer açtı. Ama artık Ming iyileşse bile bu sene forma giymesi yasak...