BIY AD

24 Temmuz 2009 Cuma

Sam Bowie'yi Anıyoruz: Oden

Sam Bowie... Tanımayanlar için şöyle özetleyeyim: Kadrosunda tarihin en iyi şutör guardlarından Clyde Drexler'ı bulunduruyordu Portland. 1984 draft'ında Michael Jordan'ı "ikinci şutör guard gereksiz, yetenekli uzun az bulunur biz Bowie'yi seçelim" diyerek pas geçmişlerdi. Bowie, yıllar boyunca sakatlıklarla boğuşmuş, bir türlü beklenilen seviyeye çıkamamış ve Portland şehrinin kafasını duvarlara vurmasına sebep olmuştu. 2007 draft'ını hatırlar gibi oldunuz değil mi? Blazers, kaliteli uzunun zor bulunduğuna kanaat getirerek Durant yerine Oden'ı seçmişti.

Oden dakika 1 gol 1 diyerek, mikro-kırık ameliyatı geçirdiği için NBA'deki ilk senesini tamamen kaçırdı. Zor zamanlarında, Blazers takımı ona sahip çıktı ve arkasında durdu. Hala da ona güveniyorlar. Ancak beklentilerini bir miktar aşağı çekmiş durumdalar. Bunun asıl nedeni Oden'ın çaylak yılında, bekledikleri seviyeye çıkamamış olması. İşin Blazers tarafından acı yanı, Przybilla'nın geçtiğimiz sezon boyunca Oden'ı gölgede bırakmasıydı. Hatta bana göre Billa'nın, oyunda olduğu dönemlerde, Blazers hem defansif hem ofansif olarak çok iyi gözüküyordu.

Bunun 1 numaralı sebebi tabii ki tecrübe. Ama Oden'ın geçen sene maç başına 4 faul alarak sadece 21 dakika sahada kalabildiğini hatırlatayım. Kısacası bu genç adam savunmada pozisyon almayı ve ayaklarını çekmeyi bilmiyor. Neredeyse her içeri penetre eden guard'ın Oden'dan faul aldığını söyleyebilirim. Kısacası acilen ayaklarını çabuklaştırması lazım. Geçtiğimiz iki aydır bu konunun üzerine eğildiği söyleniliyor, ne kadar işe yaradığını sezon başlayınca göreceğiz. Bunun dışında hücumda gerçekten çok ham, pota altındaki oyunu çok kısıtlı hatta neredeyse yok. Ohio State'te izlediğim maçlarında da hücumda post-up oyunuyla dikkatimi çektiğini söyleyemeyeceğim. O yüzden, onun asla bir takımın ilk hücum silahını geçtim, ikinci hücum silahı bile olamayacağını düşünüyorum. Hatta biraz abartayım, çok çalışması durumunda üçüncülüğe adaylığını belki koyabilir.

Zaten bu yazıyı kaleme almama sebep olan Kevin Pritchard'ın açıklamarında da bu yatıyor. Yazdıklarımın, başka kelimelerle ve kısaca dile getirilmiş hali diyebiliriz: "Biz Oden'ın boyalı alanda varlığını hissettirmesini, defans yapmasını, ribaund almasını istiyoruz. Hem 4 hem 5 numarayı savunabilmeli. Biz onun bunları yapabileceğini biliyoruz". Uzun forvetleri savunabilmesi için Oden'ın 40 fırın ekmek yemesi lazım. Ama 2.13'lük boyu ve 2.25'lik kol genişliği ile Pritchard'ın saydığı diğer şeyleri yapacak fiziksel donanıma kesinlikle sahip. Farkındaysanız Blazers GM'i hücum ile ilgili hiçbirşey söylememiş bile...

Durant'ın gelişimini sürdürüp ligin en büyük yıldızlarından biri haline geleceğine inanıyorum. Onun hakkında daha sonra yazacağım. Eğer Oden da 1-2 tane daha sakatlık geçirip, en azından defansif anlamda büyük bir güç haline gelmezse, Blazers takımı tarihinde ikinci kere çok büyük bir fırsatı tepmiş olacak, ki bence uzak bir ihtimal değil...

2 FARKLI FIKIR:

Ozzyy dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş ama,Portland'ı bu seçim yüzünden eleştiremeyiz.Çoğu GM o anda gerçekten gelecek vadeden bir uzun varken ,hiç bir zaman bir süper yıldız olamayacağını düşündüğüm durantı seçmezdi.Hele 3-4 sezon içinde şuanki yıldız seviyesindeki uzunların bir çoğunun emekli olacağını hesaba katarsak gayet isabetli bir seçimdi.Sonuçta durant gibi oyuncuları kesenin ağzını açarak takımınıza katabilirsiniz ama sağlam bir pivotu biraz iddialı hiç bir takım göndermez.
Ayrıca bu ameliyat kimsenin aklının ucundan dahi geçmiyordu ama talihsizlik işte. Tabi birde uzun oyuncular daha yavaş gelişim gösteriyorlar ilk sezonunda hayal kırıklığına yol açsada ben Oden'den ümitliyim bekleyip göreceğiz.

Major dedi ki...

bu adam çok büyük canavar değil miydi lige gelmeden önce. slam'de okuduğum yazıları hatırlıyorum da lisedeyken bile howard'ın şöylesi bunun böylesi deniyordu oden için..