BIY AD

9 Nisan 2011 Cumartesi

LeBron Liverpool'a Ortak Oldu

Son günlerde Lebron James, daha çok basketbol dışında yaptıklarıyla konuşulur oldu. Yıldız oyuncunun adına, Nike sponsorluğunda "The Lebrons" isimli bir anime film serisi çekileceği haberi geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Şimdi ise LeBron'un sahip olduğu pazarlama şirketi LRMR Branding & Marketing, Liverpool'un sahibi Fenway Sports Group ile bir anlaşma yapınca LeBron da Liverpool'un hissedarlarından biri oldu hatta kendisinin yakın zamanda Anfield Road'da maç izlemeye gideceği konuşuluyor.

Ben genel anlamda oyuncuların basketbol dışında yatırımlar yapmasını normal karşılarım. Sonuçta insanların farklı spor dallarıyla, sanat olaylarıyla ilgilenmesi, o işi odak noktası yapmadığı ve esas mesleği basketbolu 2. plana atmadığı sürece (bkz. Baron Davis) gayet normal bir davranış. Fakat ben LeBron'un Liverpool'a ortak olmasını maddi getirisi olacak bir yatırım olarak görmüyorum. Bir insan yatırım yapacak olsa Liverpool gibi tarihinin belki de en kötü sezonlarından birini yaşayan bir takıma mı yapar?

Bir diğer alternatif olan hobi için yaptığını da düşünmüyorum. Mesela Steve Nash, Tottenham'a ortak olsa anlayabilirim çünkü zaten fırsat buldukça maçlarına gidiyor sürekli takip ediyor ve futbolla da ilgili biri. LeBron için bunları söylemek güç, ofsaytın ne demek olduğunu bildiğini ya da Kop tribününde arkadaşlarıyla omuz omuza verip "You'll Never Walk Alone" söyleyebileceğini hiç zannetmiyorum.

Bana kalırsa bu anlaşma LeBron'un Avrupa'da daha yakından tanınması için attığı bir adım. Basketboldan hiç anlamayan ve ilgilenmeyen İngilizler tarafından tanınması için futbolu aracı olarak kullanmaktan daha doğru ve kolay bir yol olamazdı. Tabii buna da bir nevi yatırım gözüyle bakabiliriz. Fakat kulübün satılması ve öncesinde Liverpool taraftarlarının nasıl bir mücadele verdiğini "Madem satacaksanız biz alalım" dediğini hatırlıyorum ve LeBron'u nasıl karşılayacaklarını merakla bekliyorum. LeBron'un ortak olarak Liverpool takımını tercih etmesi de gayet mantıklı çünkü takımın sahipleri ABD'li ve bu durum da anlaşmayı kolaylaştırır. Gücü yetiyorsa Livorno'ya ortak olsun da görelim.

9 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

ingilizler tarafından tanınması için büyük hamle evet, zaten para bol, böyle şeylere yatırım yapması doğal karşılanabilir.

ahahah, ayrıca livorno'ya sadece adam morrison ortak olur, gücü yeterse tabii.

QuaresmA dedi ki...

Birşeyin değeri dip yapmışken ona yatırım yapılır zaten. Kötü günler geçiriyorsa bile sonuçta Liverpool Liverpool'dur. Eninde sonunda toparlayacaklar. Mantıksız bir yatırım olmayabilir yani.

$afak dedi ki...

Aslında tam tersini düşünüyorum. Başarısızken yatırım yapmak daha iyidir. Başarılı olduğu dönem kazanç daha yüksek olur. Ülkemizden örnek vermek gerekirse futbol hisse senedi alınacaksa (bilançolarına bakmadan, tamamen ligdeki durumlarına bakarak) BJK hisse senedi almak gerekir. Seneye şampiyonluğa giderken kazancı daha büyük olur gibi...

Gidip hisse senedi almayın bundan gaza gelip :)

Adsız dedi ki...

LeBron'un da Abramoviç gibi parayı basıp Liverpool'a futbolcu satın aldığını düşündüm de çok komik. "Messi'yle ilgeleniyoruz" LeBron James

Adsız dedi ki...

2012 olimpiyatlarını da düşünürsek, gayet mantıklı yatırım bence. oradaki büyük pazardan pay koparma mücadelesi. reklam işleri filan. ama baya bildiğin takım ortağı oldu adam ya. düşününce çok saçma geliyor.

berkd dedi ki...

Yukarıda da demişler zaten, bir firmaya degeri tavan yaptıgı zamanda ortak olmak piyasayı geriden takip etmektir ve genelde hüsran ile sonuçlanır. L'pool Şampiyonlar Ligi'ni kazandıgı dönemde tavan yapmıştı hisseleri, o zamanlarda yapsaydı bu anlaşmayı muhtemel zararın haddi hesabı yoktu.

Ki zaten bu yatırımın altında LeBron kendisi yoktur, haberin kendisinde de yazıyor şirketinin icraatı oldugu

Shareef dedi ki...

Sizi sürekli okuyorum ama çok az yorum yazdım sanıyorum.. Naçizane bir liverpool taraftarı ve Liverpool blogu yazarı olarak anlaşılmayan yerleri anlatayım; Evvela Liverpool epl'de kötü durumda olabilir ama hala dünyanın en çok kazanan bazı sene 6.bazı sene 8. futbol kulübü (yıllara göre değişiyor).. Fakat antlaşma bunla da ilgili değil aslında bu yatırımı Lebron değil fenway group yapıyor. Yani Liverpool'un sahibi fenway group Liverpool'un tanıtımı için Lebron'u ortak ediyor. Bu THY ve Kobe antlaşması gibi bir açıdan. Bildiğiniz (yada bilmediğiniz üzere) Fenway group Boston red sox'ın da sahibi ve büyük bir spor yatırımcısı bu abiler.. Yani Lebron maddi getirisini çoktan indirdi cebe..

Adsız dedi ki...

Adam sadece Liverpool, Red Sox gibi büyük klüpleri bünyesinde barindiran bir sirkete ortak oldu. Öyle büyük bir rakam da yok zaten ortada, amac sadece LeBron'un reklam degerini kullanmak, yoksa LeBron'un Liverpool yönetiminin alacagi kararlarda bir osuruk kadar etkisi bile olmayacak.

cagri dedi ki...

liverpool'u bu senenin başında amerikalı new england sports venture isimli bir şirket satın aldı. daha önce bir beyzbol takımını satın almışlar ve başarılı olmuşlar.