BIY AD

10 Temmuz 2009 Cuma

Marion Takası ve Analizi

Baştan söyleyeyim, yazı oldukça uzun. 1.5 saatimi aldı yaklaşık. Umarım çoğunuz okursunuz...

Öncelikle, karman çorman bir takas olduğu için madde madde yazayım.

Marion + Humphries(Raptors) + Buckner(Grizzlies) ---> Mavericks
Stackhouse + 2 milyon dolar(Mavericks) ---> Grizzlies
Hedo (Magic) + Devean George ve Wright (Mavericks) ---> Raptors
7 milyon dolarlık takas istisnası ---> Magic

Şimdi: Mavs 2 milyon doları, Grizzlies Stackhouse'un kontratını satın alsın diye veriyor. Hidayet, eski takımı ile 5 yıllığına 53 milyon dolarlığına sözleşme imzalıyor. Ardından milli yıldızımızı Magic takas ediyor ve bunun karşılığında 7 milyon dolarlık bir takas istisnası alıyor. Yani artık Magic, X oyuncusunun 7 milyonluk kontratından kurtulmak isteyen bir takıma sadece bir tane draft hakkı verip, hatta belki de hiç birşey vermeyip, X oyuncusunu kadrosuna katabilir.

Gelelim takasın kısa bir değerlendirmesine, bu takasta kimlerin amacı neydi? Bu takası: Grizzlies Buckner'ın kontratından kurtulmak için, Raptors 2 tane biten kontrat (George ve Wright) alıp Hidayet-Delfino'ya yer açmak ve 2010'a rahat girmek için, Mavericks Marion ile şampiyonluğa oynamak için, Magic ise Hedo'yu bedavaya kaptırmamak için yaptı. Toplantıdan herkes mutlu mutlu evine döndü.
Tabii ki en önemlisi Mavericks tarafı ama onlara değinmeden önce Raptors'ın yaptığı işe dikkat çekmek istiyorum. Hedo'yu onları seçtiği için ne kadar eleştirsek de, takımı Raptors ekonomik açıdan çok iyi bir hamle yaptı. Belki de takımın yakın geleceğini kurtarmış bile olabilirler.
Magic'in de aldığı takas istisnası da her an önemli bir oyuncu haline dönüşebilir.

Sıra Geldi Mavericks'e. Kidd-Howard-Marion-Nowitzki-Gortat/Dampier. Bir de kenardan Jason Terry ile Barea ikilisi oyuna girecekler. Kağıt üstünde neredeyse tepedeki 5 takımla aynı seviyeye geldiler. Şu ilk 5'e baktığımda ilk aklıma gelen şey "Bu takım rakibine ribaund vermez" oldu. Hakikaten inanılmaz uzun bir beşe sahipler. Ligin en iyi ribaund alan oyun kurucularından Kidd, aslında bir kısa forvet olan Howard, ribaund almak için yaratılmış Marion, Nowitzki ve eğer gelirse Gortat... Ürkmedim dersem yalan olur. Defansif yönden de neredeyse kusursuza yakın olacaklar. Tabii ki bu dediğim oyuncuların teketek potansiyelleri üzerine bir varsayım. Takım kimyası ve defanstaki rotasyonun oturması gibi detaylar da çok önemli. Ama öncelikle oyuncularınızda defans yapabilme yeteneği olacak, oradan üstüne birşeyler koya koya defansı inşa edeceksiniz. Mavericks de bu altyapıya fazlasıyla sahip. Defanstaki tek sorun Josh Howard ve Marion'ın 2 ve 3 numaralı pozisyonları ne kadar yadırgayacakları. Marion'ın geçtiğimiz seneyi neredeyse tamamen kısa forvet mevkisinde oynadığını ve randıman veremediğini biliyoruz. Ama bunun nedenini mutsuzluğuna yormak da mümkün. Howard'ın ise batıdaki şutör guardların
hızına yetişmesi pek kolay değil gibi gözüküyor.

Biraz Marion konusunda detaya girelim. 2 yıl önce önce Suns'dan maksimum kontrat bekliyordu kendisi. Kerr de "Bence sen maksimum kontrata değmezsin" diye cevaplamıştı. Marion da bunun üzerine takasını istemişti Kerr'den. Ardından Nash ve özellikle Amare'nin çok göz önünde olduğunu, kendisinin ise yeterince kıymetinin bilinmediğini düşünmeye başladı. Kerr bir açıdan haklıydı. Ben de Amare ve Nash'in yetenek olarak ondan daha çok para hakettiğine inananlardanım. Ama Matrix'in, Suns sistemindeki katalizör olduğu gerçeğini gözardı etmiyorum. Suns'ın sistemi içinde Nash ile beraber en önemli oyuncuydu belki de.

Ama işte bütün bunları birleştirip, net bir şekilde takasını istediğini basına açıkladığında, birşeyi gözden kaçırmıştı Marion: Suns takımının oynadığı basketbolda Marion'ın etkisi belki dağlar kadardı ama sistemin onun oyunu üzerindeki etkisi dünyalara bedeldi. Marion'dan bahsederken şunu kabul etmek lazım: Bu adamın ofansif yetenekleri bir hayli sınırlı. Rakibine karşı teketek kaldığında kendi şutunu yaratamayan, Suns sistemindeki bomboş üçlükleri göz önüne alındığında, ortalamanın altında dış şut atan bir adamdı. Zaten saha içi isabetlerinin %80'ini asistler sonrasında buluyordu. Bu bile tek başına birçok şeyi anlatıyor. Suns taraftarları hücumda 2 tane alley-oop tamamladığı için değil, blokları, olmayacak ribaundları alışı ve defanstaki müthiş gayreti sayesinde onu seviyorlardı. Ama o çok büyük bir yanılgıya düştü ve kendisini hücumda Amare ve Nash ile kıyaslamaya başladı.

İşte tam bu noktada Mavericks'in şampiyonluk planlarına girmek istiyorum. Eğer Marion, kafasını toplamışsa ve kendisini şimdiden Mavs'in en önemli 2. hücum opsiyonu olarak görmüyorsa gerçekten muhteşem bir transfer olabilir. Mavericks NBA'in hızlı oynayan takımlarından biri diyebiliriz. Kidd de Marion'ı asistlerliyle besleyecek, maç başına 2-3 alley-oop yaptıracaktır. Bunlar Marion'ı mutlu etmeye yeterse, kendisini takımın hücumdaki yıldızlarının arkasındaki tamamlayıcı olarak görürse ve defansta canını dişine takarsa, Lakers ve Spurs Mavericks'ten korkmaya başlayacaktır. Son olarak, neredeyse hiç uygulanmayacak olsa da, Mavs'in Nowitzki-Marion-Howard-Terry-Kidd 5'iyle kısa dilimler oynadığını bir düşünün. Yüzünüzde bir tebessüm oluştu değil mi?

8 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

blog muhteşem bence.. bu tempoyla devam edersen bir dahaki sezonun sonunda, nba final serisi başladığında günlük hitin 2000-3000 arasını rahatlıkla bulacaktır.. ama bu temponun korunması önemli.. hem de çok..

sabonis dedi ki...

Bu tempoyu korumak kolay değil gerçekten ama inat ettim. Hergün en azından 2 yazı girmeye çalışağım.
Güzel düşüncelerin için çok teşekkürler.

Hasan dedi ki...

Marion'in Phoenix'de kendini sistemin ustunde gorup trade'ini istemesi konusuna kesinlikle katiliyorum. Ayni Suns'da oldugu gibi, onun Mavs sistemine de "cuk" diye oturucagina adim gibi eminim. Bence super trade oldu Mavs acisindan.Dirk'e ,ve genel olarak Mavs'e, ESPN medyasi Nuggets serisinde "yumusak" diye durmadan saldirmisti. Cuban bunlara kulak vermise benziyor. Oyle ki su anki rosterdan yazacagin bir 5 130 sayi atabilecek kapasiteye sahipken, diger bench rakip takimi <80 sayida tutabilecek yeteneklerden olusuyor. Coaching staff aldiklari paranin hakkini verip eldeki malzemeyi bize guzel basketball olarak sunabilecek mi gorecegiz.

Acik soylemek gerekirse Lakers'in hala Mavs ve Spurs'ten cekinmesi gerektigini dusunmuyorum. Bence, Phil Artest'i gereginden fazla drama yaratmadan kontrol altinda tutabilirse, playofflarda Kobe&Co'ya terlerinin hakkini verdirticek tek bati takimi Nuggets olacak. Bu sene bizi kiran kirana bir sezon bekliyor. Playofflarsa basketball cenneti olacak :)

erbo dedi ki...

kesinlikle katılıyorum. NBA blogları arasında açık ara en iyi olma yolunda ilerliyor blog. ben de belirtecektim. eline sağlık. b

Unknown dedi ki...

Bu blog bende bağımlılık gibi oldu :) sürekli girip bakıyorum. aynı hızda devam.

Marion'a Kidd gibi bir guardla oynamak yarıyacaktır.

Pervasız Gömlek dedi ki...

Oy oy oy Matrix&KİDD organizasyonuyla bu yıl maç başı ortalama Kidd'den 4 asist alacaktır :) 2000-2001 Nets= ikinci sınıf savunmacı uzun Kenyon Martin'i All-Star yapmış bir adamdır bu Kidd, son yıllarda ayakları yavaşladı ancak Kidd'in ayakları bile tutmasa maç başı 5-6 asist yapabilir:D Ölüye bile sayı attırabilen Kidd'in yanında takımda top dolaştırma işi bence zor olacaktır. Şu anki tek sıkıntı da o gözüküyor. Onu da daha kısa bir 5 ile çözecektir. O yüzümüzde tebessüm bırakacak 5 var ya işte onun çözümü de o 5 :) Dirk-Matrix-Howard-Terry-Kidd hepsi potaya saldırabilecek isimler :) Şutörde var yüksek post oynayan isimlerde var, bitiricilik var,ribauntlarda üst düzey bir isimleri var. Dirk gibi çok iyi pozisyon alabilen bir isimleri var. Haliyle Jason Kidd gibi potansiyel trible-doublecı bir guardları var:box-out etmeleri yeter:)

Bu yıl bu takasla birlikte benim takımım Dallas :) Hele ki Bulls,Boozer'a yönelmişken:) Güzel bir analiz olmuş dostum eline sağlık. KonyalıPortlandlılara :D selam olsun

magnifico dedi ki...

Öncelikle blogunuz hayırlı olsun, umarım uzun soluklu olur. Yazınızdaki bir noktayı düzeltmek isterim yalnız.

"Hidayet, Magic ile olan 1 yıllık opsiyonunu kullanmış ve üstüne 5 yıl kontratını uzatmış gibi sayılıyor." demişsiniz. Böyle birşey söz konusu değil, Hidayet kontratındaki oyuncu opsiyonunu kullanıp serbest kaldığı anda sınırsız serbest oyuncu oldu ve kullanmadığı opsiyonla hiçbir bağı kalmadı. Takas için de Orlando'yla, Toronto'yla anlaştığı şekilde (yani 5 yıllığına 53 milyon olarak bildiğimiz) imza attı ve takas oldu. Yani Hidayet'in şu an 6 değil, 5 yıllık garanti kontratı var.

Yolunuz açık olsun, başarılar...

sabonis dedi ki...

Kesinlikle haklısın, o ilk paragrafı yazarken benim kafam neredeymiş acaba...
Sağolasın.