BIY AD

14 Temmuz 2009 Salı

Suns'ın kemer sıkma politikası

Ben Wallace yavaş yavaş eski çerçevelerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Bu hazırlıklar sırasında evde yatması için cebine 10 milyon dolar koyanlara da sesini çıkarmıyor tabii ki. Suns takımı, gelecek sene ona ödeyeceği 14 milyon doların 10'unu şimdiden ödeyerek kendisini serbest bıraktı. Steve Kerr, 2 sezondur neler yapıyor anlamak zor. Hatırlarsanız bir buçuk sene evvel o zamanki Suns'ın oyun stiline en ters pivot olan Shaq'ı takasla takıma getirip bir risk almıştı. Bugünkü tabloya bakarak bile anlayabiliyorsunuz ki, sonucu çok kötü olmuştu. Kerr bu sefer, arkasında ekonomik sebepler olsa da bana göre anlamsız bir hamleye imza attı. Üstelik 2010 yılında geri dönüşünün ne olacağı kocaman bir soru işareti.

Kerr, Suns taraftarlarına defalarca kez finansal yönü, basketbolun önüne çıkan hamleler yapmayacağız diye söz verdi. Aslında Shaq'ı gönderdiği gün bu sözlerini çoktan yalamıştı. Pavlovic ve Ben Wallace'ın kontratlarının satın alınacağını çoğunluk içten içe biliyordu. Ancak bütün basketbol severler ve Suns taraftarları Ben Wallace'ın takas edileceğini umut ediyordu. Bana göre de, doğru hamle bu olurdu. Ancak Suns ekonomik olarak rahatlama yoluna gitmeyi tercih etti. Halbuki Wallace'tan sezon ortasına kadar faydalansalar, ardından ocak ayı civarlarında takımında mutsuz olan iyi bir oyuncu karşılığında takas etseler belki de gelecekleri açısından daha hayırlı olacaktı. Size biten bir kontratın ne kadar büyük bir koz olduğunu şu takaslarla özetleyeyim: Kwame Brown - Gasol, Richard Jefferson - Bowen/Oberto/Thomas, Carter - Alston/Battie. Daha fazla açıklamama gerek yok zannedersem.

Wallace'ın kontratından elde edecekleri 4 milyon dolar kar için (Lüks vergisi sınırının üstünde olmaları neredeyse garanti, o yüzden 8 diyebiliriz) gelecek yaz sezonunu sis altında bıraktılar. Kim bilir belki takımdaki yıldızların teker teker gönderilmesi bu sezon Amare'yi küstürecek ve 2010 yazında ayrılma opsiyonunu kullanacak. Belki de iş o hale bile gelmeden Amare'yi de takas edecekler. İşte bu iki senaryodan biri gerçekleşirse, gelecek yaz tek yıldızı Nash olan bir takıma hangi yıldızları gelmek için ikna edebilecekler?

Kerr sanırım hiç La Fontaine okumamış. Çünkü hepimizin bildiği bir gerçek var: Yeniden yapılanma sürecindeki takımlar, biten - özellikle de 14 milyon gibi büyük - kontratlara altın muamelesi yapıyorlar. Kerr ise bugün, 8 milyon dolar kar etmek için altın yumurtlayan Wallace'ını kesti.

Bakalım önümüzdeki yaz Kerr, La Fontaine'i alt etmeyi başarabilecek mi...

2 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

artık bu işin steve kerr'i aştığını düşünüyorum. muhtemelen takım sahibi maddi durum için gönderin demiştir yoksa mantık sınırlarını zorlayan bir hal aldı kerr'in yaptıkları.
genel olarak shaq takasına bakarsak 18 sayı-9 ribaund ortalaması olan ve kontratının son senesinde 20 milyon dolar kazanacak bir adam var elinde takımın. 2 yol izlenebilir 1 sene yararlanıp sene sonunda salary cap rahatlaması sağlanabilir playoff mücadelesine girersiniz bu süreçte yada bu kontratı alıp 2010 yılı için salary cap'inde yer açmak isteyen bir takıma değerli bir oyuncu karşılığında takas edip takımı bir üst seviyeye çıkarmaya çalışabilirsiniz. phoenix suns ise bir yandan paradan tasarruf etme derdindeyken diğer taraftan steve nash'e yeni sözleşme teklif ediyor ki amare'nin kalmama ihtimali bu kadar yüksekken ne yapmaya çalıştıklarını analamk zor. birde bilgin var mı? kontrat satın olma durumunda o kontratın salary cap ten düşme durumu var mı? yoksa 2009 için kalacak mı kontrat?

sabonis dedi ki...

Bir oyuncunun kontratı satın alındığında aklıma yanlış kalmadıysa anlaşılan miktar takımın salary cap'ine yansıyor. Yani bu durumda Ben Wallace 10 milyon dolar alıyor gibi gözükecek salary cap'te.