BIY AD

26 Nisan 2010 Pazartesi

Mavericks - Spurs Serisinin 4. Maç (89 - 92)

Serinin gidişatına etki edecek faktörlere baksak; herhalde Hill bu etkenlerden biri bile olmazdı. Kim tahmin edebilir ki, NBA’de ikinci sezonunu geçiren ve normalde pek de dakika alamayan bir guard, Dallas gibi amiyane tabirle “belalı” bir takıma karşı elinden geleni yaparak seride San Antonio’nun 3-1’i yakalamasında en önemli etken olsun. Parker’ın sakatlığında Spurs adına en büyük kazanç, genç oyuncuları Hill’in takımın yıldızlarından biri olma yolunda attığı büyük adım olmalı. Dün geceki maçta kullandığı 16 şutta 11 isabet bularak kaydettiği 29 sayıyla playoff kariyer rekorunu kırdı ve Spurs’ün “Büyük Üçlü”sü Duncan, Manu ve Parker’ın toplamda yalnızca 31 sayı üretebildiği maçta, “ Onları savunabilirsiniz; ama beni unuttunuz!” mesajını verdi. Bir sonraki serilerde Hill’in üzerine gelen savunma baskısı elbette diğer oyuncuların daha rahatlamasını sağlayacaktır. Zaten maç biraz göz korkutma maçı moduna girdi. Bu nedenle Dallas’ın bu alanda yeni stratejiler üretmesi gerekliliği büyük bir gerçek. Bu arada Hill’in 6 üçlük denemesinde 5 isabet bulduğunu da hatırlatayım. Bu üçlüklerinde çoğu kenarlardan. Takım arkadaşları ise toplamda 11 şutta yalnızca 1 isabet bulabildi. Bu da onun açısından büyük önem teşkil ediyor. Bir ara Spurs’un üçgen hücuma geçtiğini bile düşündüm Hill sayesinde. Ayrıca bu performansla Hill, 2007 playofflarından beri Spurs’un yaptığı 41 playoff maçı içinde “Büyük Üçlü” nün dışında bir maçta en çok sayı bulan oyuncu oldu. Bu alanda son büyük istatistik Michael Finley’e aitti.

Serinin muhtemelen sonlarına yaklaştığımızı belli etti bu galibiyet. Bugüne kadar NBA tarihinde 3-1’den seriyi çeviren 8 takım var ve ne yazık ki Dallas da bu takımlardan biri değil. Zaten öyle olsaydı da şu anki basketboluyla bunu yapması başlı başına bir tez konusu olurdu.

Eğer bu turda elenirlerse Mavs son 4 sene içinde 3 kere ilk turda elenerek bu alanda rekoru kimseye bırakmayacak gibi gözüküyor. Herhalde Lakers’a Spurs’u yedinci sıraya taşıdığı için bol bol teşekkürlerini(!) iletiyordur Mark Cuban. Spurs’un en önemli oyuncularını bu kadar iyi savunarak 31 sayıda tuttukları maçta galibiyeti getirememeleri büyük hayal kırıklığı olmuştur onlar için. Bir düşünsenize, Duncan playoff kariyerinin en düşük şut performansıyla oynarken takımınız yine de maçtan galip ayrılamıyorsa elden ne gelir? 9 şutunda sadece 1 isabet bularak bu önemli maçı, hem de evlerinde, yalnızca 4 sayıyla tamamladı ve seri başından beri yaptığı büyük patlamaya ket vurdu süper yıldız.

Mavericks ilk çeyrekte 31 ve son çeyrekte 30 sayı üretirken, ikinci ve üçüncü çeyrekte adeta gezinerek bu iki periyodun toplamında sadece 28 sayı üretebildi. Maçın kaybedilmesindeki en önemli etken de bu temposuzluk oldu zaten. Caron Butler hamlesiyle normal sezonun sonunda harikalar yaratan Dallas, Butler ve takımın silahşörü Nowitzki’den yalnızca 17’şer sayı bulabildi. NBA’in bu sezon deplasman performansları sıralamasında birinci takımı olan Mavs'in, San Antonio’nun bu fena halinde galibiyet alamaması açıkçası çok büyük bir kayıp oldu.34. yaş gününü kutladığı günde Duncan felaket, Ginobili kırık burunla oyuna çıkmış ve rahat olmadığı her halinden belli oluyor, Parker sakatlığın etkilerinden bir türlü kurtulamamış ve sizin “En iyi deplasman Takımı” hüviyetinizden eser yok.

“Maç nerede koptu?” derseniz işte ona tam bir cevap veremem. Maçta üçün çeyreğin başında özellikle Shawn Marion’ın takımı sırtladığı dakikalarda 17-0’lık serinin ardında fark 14’e kadar çıktı; fakat bu dakikadan sonra Dallas takımca sessizliğe gömüldü ve 3. çeyreğin sonundaki 11 şutunda da isabet bulamadı. Bu dönemden sonraki ilk saha içi basketlerini ise son çeyreğin bitimine 7:47 kala bulabildiler. Arada geçen sürede DeJuan Blair, Antonio McDyess, George Hill ve Jefferson dörtlüsü takımın kaydettiği 29 sayının 22’sine imzasını attı. Yine de bu fena performansa rağmen Mavs, maçın son 5 dakikasındaki 13-2 lik serinin devamında maçın bitimine 2:13 kala 86-84’ü yakaladı; fakat bu noktada Ginobili 7. denemesinde ilk üçlük isabetini bularak farkı tekrar 5’e taşıdı. Ardından Jason Terry’den bir üçlük geldi; ama özellikle Nowitzki ve Kidd’in kaçırdığı şutlar ardından Dallas adına hiç umut kalmadı ve maçta 92-89 Spurs’un üstünlüğü ile sonuçlandı.

Maçtan Notlar:
Terry çıkılan hızlı hücum sonrasında bileğini burkarak soyunma odasına gitti ve takımını bir müddet yalnız bıraktı. Hani o olsaydı da farklı olmazdı; ama yine de belirtelim biz. Bir yandan da bulduğu 13 sayıyı da ikinci yarıda kaydederek takımının skor sıkıntısı çektiği dakikalarda bir nebze olsun yardım edebildi.

Maçta üç sportmenlik dışı faul çalındı. Bunlardan en fenası da zaten kör topal oynayan Ginobili’ye Najera tarafından yapıldı. O anda hepimizin yürekleri ağzına geldi; fakat hakemler Najera’nın bu faulüne müteakip, onu oyun dışı bırakarak gerekli cevabı verdiler. Najera'nın ne kadar sert bir oyuncu olduğunu ve bazen sınırı aştığını zaten biliyorduk. Bir kez daha kanıtlanmış oldu, artık kaçıncı kez ise...

Bunun dışındaki iki faul de Blair ve Jefferson’a çalındı. Ancak bunlar maç içinde olabilecek, playoff sertliğini bir adım ileri taşıyan faullerdi; hakemler de zaten takdir hakkını 1. tip sportmenlik dışı faul vermekten yana kullanarak onları oyunda tuttular.

10 FARKLI FIKIR:

Unknown dedi ki...

Kaan Kural'ın ne kadar iyi bir yorumcu olduğunu daha iyi gördüm bu seride.Ben hiç tahmin etmiyordum serinin böyle geçiceğini.

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=FG4blUbquOo&feature=player_embedded#!

can rica etsem bu videoyu paylaşır mısın? glen davisin yaptığı hareketten farklı değil.

Adsız dedi ki...

Adak adadım şu takım bi elensin kurban kesicem. fiyatlarda tavan yaptı ama olsun. Nefret ediyorum oyuncusundan, ezik koçuna, antipatik takım sahibine hepsinden...

Unknown dedi ki...

stoudemire'ın o hareketten ceza görmesi şart

gökhan dedi ki...

nedir şu dallas taraftarı olarak çektiğimiz arkadaş. 2-0dan şampiyonluk veririz, 1. bitirdiğimiz sezonda gider golden state'e eleniriz. bu sezon da 2.liğe sevinirken geldiğimiz hale bak. tamda lakers ve nuggets düşüşe geçmiş, utah sakatlıklarla boğuşuyor, en azından bir nba finali oynarız diye heveslenirken ilk turda eleniyoruz. olacak iş değil.

bu oyuncu yapısı ile playofflarda başarı gelmeyecek belli oldu artık. avrupada da değilizki şöyle geniş bir revizyon yapalım. yanarım yanarım şu nowitzki yüzük alamadan emekli olacak ona yanarım.

Adsız dedi ki...

@ertem valla bana göre de NBA'in en antipatik takımı spurs.

@gökhan oyuncu yapısı diyorsunda bu yapının direği zaten nowitski takım ona göre kuruluyor. Bence asıl hata nowitski'yi franchise player olarak görmek. Nowitski'nin kişiliği buna uygun değil, nowitski normal sezonun mvp'si dahi olabilir ama play-off'un asla. Nowitski süperstarı tamamlayacak en iyi yardımcı oyuncu olur pippen gibi. Misal nowitski wade'i mükemmel tamamlar. dallas tüm takımı dağıtıp wade'i alsa sıradan oyuncularla wade-nowitski iklisi açık ara şampiyon olur. Ama nowitski'nin yanına 2 nowitski daha koysan yinede hala yumuşak bir takıma sahip olursun.

Adsız dedi ki...

spurs den itici takım nba tarihine gelmemiştir. dallaslı da diilim.

gökhan dedi ki...

@adsız
aslında benzer düşünüyorum. nowiztkiyi elden çıkarmak akıl karı değil ama yanına bir winner şart.

tabi nbade ki maddi olaylar konusunda, daha doğrusu transfer mevzusunda net bir bilgim yok. cuban cimri bir adam değildir ancak iyi bir winner alınabilir mi, mümkün müdür, bilemiyorum. belki bu yaz bir hamle yapılabilir ki kidd hamlesininde temel sebebi bence buydu. ama onunda yaşı başı belli.

Unknown dedi ki...

gökhan dallas taraftarı olma konusunda sana katılıyorum psikolojim bozuldu bu dallas yüzünden. ama nowitzki konusunda katılamayacağım,playofflarda ortalamaları tavan yapan oyunculardandır,geçen sene denver tüm dallası ezerken dirk 35 sayı atıyordu,2006 nba finallerine çıkarken sunsa 50 sayı gönderdi,spursu ve manuyu dağıttı. golden state serisi dışında geri adım atmadı hiç. asıl sorun dirk değil,dallas takım değil,takım havası yok,işler kötüye sarınca takım da dağılıyor. bak cuban gencecik nowtizkiyi ne hale getirdin yaşı 32 oldu

Adsız dedi ki...

maçta verilen bir istatistik vardı nba'de playoff kariyeri 25 sayı, 10 rebound üzerinde olan 4 oyuncudan birisiymiş dirk nowitzki. haksızlık etmeyin adama 2.13 boyunda mükemmel şutu olan, rebound ve blok konusunda iyi olan başka herhangi bir oyuncu yok nba'de. ama tabii ki nba şampiyonluğu hiçbir zaman tek oyuncuyla olacak birşey değil. yanına yardımcı olacak ikinci bir yıldız alınması şart da onun önündeki engel de dallas'ın kontrat sınırının üstünde olması.