BIY AD

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Doğu Yarı Finali: Cavaliers - Celtics Değerlendirmesi

Futbol maçlarına şöyle bir bakayım derken yazıya ara vermiştim neyse daha maçın başlamasına 3-4 saat varken yayınlayabiliyorum.

İki sezon öncesinde oynanan Doğu yarı finalinin rövanşı... O zaman 4-3 Celtics kazanmayı başarmıştı. Son maçta Pierce ile LeBron'un kapışmasını bireysel olarak LeBron kazansa da (45-41), Celtics Cavs'i yenerek turu geçmişti. Ancak arada ufak(!) bir fark var.

2007-08 sezonundaki Celtics NBA tarihinin en sağlam takımlarından biriydi belki de. İnanılmaz savunma yapıyorlardı (Thibodeau sağolsun). Bunun yanında 3 büyük yıldıza sahiplerdi ve genellikle üst düzey savunma yapan takımların hücumda çektiği sıkıntıyı da minimum düzeyde hissediyorlardı. Biri sussa diğeri atıyordu. O sezonun açık ara en dominant takımıydı Celtics. Fakat şimdiki Celtics'e bakınca neredeyse hiçbir şeyin aynı olmadığını görüyoruz. Öncelikle olay tabii ki Garnett'ten başlıyor. Geçen sezon sonunda dizinden sakatlanan ve "ciddi birşeyi yok" denilen Garnett'in bu sene yaşadığı düşüş gerçekten çok büyük. Maç izlemeyen biri bile bunu blok istatistiğindeki düşüşten anlayabilir. Kariyerinde ilk defa maç başına 1 bloktan az yaptı KG bu sezon. Ama onun dışında ne bire bir savunmada, ne yardım savunmasında ayakları gitmiyor Garnett'in. Sanki 5'er kilo ağırlık bağlanmış bileklerine. Garnett'in yanında Allen ile Pierce'ın 2'şer sene yaşlandıklarını ve Rasheed olayını da unutmayalım. Zaten Doc Rivers kendisine normal sezondakinden bile daha az süre veriyor playofflar'da. Yatmaya gelmiş resmen Celtics'e adam. Bunlara ek olarak, Posey gibi bir savunmacıya da sahip değiller artık. Kısacası 2 sezon önceki Celtics ile şimdiki Celtics arasında dağlar var. Bu açık.

Diğer tarafta Cavs'e bakıyorum. LeBron'un 7 maça serideki takım arkadaşları pek de iç açıcı isimler değillerdi: Bitmiş bir Ben Wallace, Szczerbiak, Pavlovic ve Joe Smith'ten bahsediyoruz... LeBron önceki sezon o takımı NBA Finalleri'ne taşısa da o Celtics'e karşı elenmelerine engel olamamıştı. Şimdi karşımızda çok daha farklı bir Cavs var. Bir kere Danny Ferry'nin bedavaya aldığı Shaq ile Jamison'ı eklendiler. Üzerine mini Marion olarak Moon var. Her ne kadar playofflar'da dağıldığına şahit olsak da, iki senedir takımda olan Mo Williams çok önemli bir oyuncu. Varejao her takımda görmek isteyeceğiniz bir 6. adam. Anthony Parker mükemmel bir profesyonel ve harika bir görev adamı... Bu saydıklarımın üzerine şu eklenebilir: Her ne kadar bu sezon biraz daha yumuşamış gibi gözükse de geçen sene takıma aşılanan bir savunma felsefesi var. Kısacası çok ama çok farklı bir Cavs var karşımızda. Bununla da kalmıyor, saha avantajının da Cavs'de olduğunu unutmayalım. LeBron 07-08'deki Celtics'i tek başına elemeye o kadar yaklaşmışken, bu sefer turu geçen tarafın Cavs olmaması büyük sürpriz olur.

Biraz da parkeye dönelim. Tabii ki LeBron'dan başlayacağım. Yukarıda Garnett'in düşüşünden bahsettim. LeBron, Garnett'in yılın savunmacısı ödülünü aldığı sezon resmen Celtics pota altını hiçe sayarak boyalı alana giriyordu. Şimdi Garnett'in ağırlığından dolayı pota altını dağıtmasını bekliyorum. Zaten Pierce - Tony Allen'ın LeBron'un önünde durmalarını kimse beklemiyordur herhalde. 23 numaranın içeri girdiği her pozisyon smaçla bitebilir. Tabii bütün bunlar LeBron'un dirseğinin onu aşırı rahatsız etmemesi durumunda geçerli. Maç kaçırmasına neden olacak bir durum yok ve LeBron da rahatsızlığı olmadığını söylemiş ama çembere yöneldiğinde Perkins, Pierce ve Garnett'in sert müdahaleleri işi değiştirebilir... Shaq ise henüz form tutamadı ama aslında sorun sadece formunda da değil, bugüne kadar oynamış olduğu 40.000'i aşkın dakikanın etkileri görülüyor. Eskisi gibi değil. Perkins'e karşı da zorlanmasını bekleyebiliriz. 4 numarada ise Antawn Jamison'ın da Garnett'e karşı bir avantaj getireceğini söyleyebiliriz Cavs'e. 1 sene önce böyle yazacaksın deseler hayatta inanmazdım ama Garnett'in hali ortada. Üçlük çizgisi civarında savunma yapmakta ne kadar zorlandığını sezon içinde pek çok kere gördük zaten Garnett'in oraya çıkması boyalı alanın boşalması anlamına gelecek. Eh hücumda da artık boyalı alandan top kullandığı yok. 1-2 bomboş pozisyon hariç girmiyor bile oralara. Otomatik bir 4-5 metre şutörüne döndü Garnett. Garnett'in ne kadar güç, arzu ve boy avantajı olsa da Jamison onu savunmakta çok da zorlanmayacaktır. Tabii mucizevi bir şekilde 2 sene önceki Garnett dönmezse.

Celtics'in iki avantajı var gibi duruyor. Öncelikle sezonun başında çok kötü oynayan ancak All-Star'dan beri git gide form düzeyini her ay düzenli bir şekilde arttıran ve artık saçmalama düzeyine gelen Allen. Heat'e karşı maç başına 4 üçlük atarken bunu %52 isabetle yaptı. Oyun kurucuları karşılaştırdığımızda ise Rondo'nun Mo'ya karşı bir avantajı varmış gibi duruyor. Shaq'ın oyunda olduğu bölümlerde boyalı alana girmekte zorlanacaktır. Ama gerekli yerlerde tempoyu arttırarak ve yarı saha hücumunda perde sonrası çembere giderek Celtics'e hücumda çok önemli katkı verebildiğini gösterdi sezon boyunca Rondo. Mo Will'in de savunmada pek istekli olmadığını düşündüğümüzde Celtics'in lehine olan eşleşmelerden biri diyebiliriz. Celtics'te Pierce'a değinmedim ama onun hakkında çok konuşmaya gerek yok zaten. Her ne kadar zaman zaman Rondo takımın lideri gibi dursa da, asıl olay Pierce'ta bitiyor, takımdaki en yaratıcı oyuncu o. LeBron ile eşleşmelerinde ise elbette LeBron'un üstünlüğü var. Bench'lere baktığımızda da Cavs'in avantajı var. Rivers'ın vurdumduymaz Nate ile Rasheed'den iyice soğuduğuna tanık olduk. Hele Nate bench'ten bile kalkamıyor. Glen Davis ile Tony Allen'ın yanında bu ikilinin de yardımına ihtiyacı var Celtics'in bu seride. Diğer tarafta Varejao, Moon, West, Ilgauskas ve Shaq'ın dönüşüyle playofflar'da süre alamayan Hickson'dan oluşan bench gerçekten ağır basıyor.

Wadespor'a karşı Wade'i durdurunca geri kalanlar (özellikle Jermaine) birşey yapamadı ama LeBron'u durdurmak Wade kadar kolay değil hatta neredeyse imkansız. Bunun yanında LeBron'un takım arkadaşlarını da Heat ile karşılaştırmak onlara küfür etmek gibi birşey olsa gerek. LeBron faktörüyle (dirsek olayı önemli burada) serinin 4-1 biteceğine inanıyorum. Celtics, Heat serisinin ilk maçında uyandıktan sonra, iyice havaya girmişse 4-2 (Edit: ilk maçtan sonra havaya girmiş göründüler) olabilir ama Cavs'in turu geçeceğine inanıyorum. Celtics için de bu süper kahraman fotoğrafını son kez kullanmış olabilirim, bu sezondan sonra yol yokuş aşağı çünkü...

Edit: İmla hataları, cümle düşüklükleri, 1-2 link eklemek vs.

3 FARKLI FIKIR:

rendell dedi ki...

yahu eskiden butun seriler bitmeden 2. turlara geçilmezdi tarzı bişi hatırlıorm. ben mi yanlıs hatırlıorm yoksa vardıda bu sene mi kaldırıldı??

KskHyTr dedi ki...

ntv veriyor maçı değilmi sabonis?

Adsız dedi ki...

hawks-bucks serisinin devam etmesi çok da önemli değil bence, zaten oradan gelen takımı orlando süpürür. bu seride boston en fazla 1 maç alabilir bence. hiç şansları yok gibi duruyor, özellikle pota altında cavs'in çok bariz güç farkı var üstüne birde lebron faktörünü eklersek, celtics'in pek şansı yok gibi duruyor.