BIY AD

11 Mart 2011 Cuma

Adına Yakışır Bir Maç (Lakers-Heat Değerlendirmesi)

Başlıkta da dediğim gibi ismine yakışır, baştan sona çekişme içinde geçen müthiş bir maç izledik. Karşılaşma boyunca fark her iki takım adına da en fazla 6 oldu diyeyim, izlemeyenler anlasın ne kadar denk geçtiğini. Peki, iyi hoş da tepetaklak giden Heat nasıl oldu da istim üstündeki Lakers'ı ikinci kere yenebildi?

Aslında çok şaşırmamak gerekir sonuca, maçı Lakers alsaydı da aynı şeyleri söylerdim. Neticede playoff değil de normal sezondaki bu tarz maçlarda daha çok günlük performansların belirleyici olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerek.

Galibi belirleyen birçok faktör vardı ama bunların içinde en önemlisi neydi diye sorarsanız, Wade-Kobe kapışmasıydı. Son dakikalara kadar kafa kafaya giden maçta, o ana kadar aktif bir şekilde dinlenen Wade'e, Kobe'nin enerjisi daha fazla yetmeyince kazanan da Heat oldu. Hakikaten karşılaşma boyunca Heat'in en kötüsüydü belki Wade ama takımının son 14 sayısının 8'ine imza attı, el yakan bölümde bu hücum verimliliğinin yanı sıra Kobe'yi iki top kaybına zorlayıp bir blok yaptı ve çaldığı toplardan birinde de LeBron'a al da at diye bir asist yaptı. Yani maçın son bölümünü kendi standartında dahi geçirseydi maçın en kötüsü olacakken birden kahraman oldu. Böyle anlatınca Kobe'nin hakkını yemişim gibi hissettim biraz. Maça harika başladı ve takımını hücumda tek başına ayakta tuttu ama sonra gitgide düştü performansı. Son toplarda bocalamasında Heat'in etkili savunması kadar yorgunluk da pay sahibi. Kolay değil Wade'e karşı maç boyunca iyi performans sergilemek. E, iş buralara gelmeden, takım Kobe'nin eline bakmadan evvel Lakers maçı koparabilir miydi..?

Koparabilirdi, şayet iki takım için de ortalama bir maç oynanmış olsaydı. Yani, Heat yan roldeki oyuncularından ekstra katkılar bulamasaydı. Heat'in üç yıldızı dışındakiler sürekli olması gereken katkıyla karşımıza çıkınca ekstra gibi görünmeye başladı bize. Halbuki çok da birşey yapmadılar, sıralayayım neler yaptıklarını; 1-Şut attılar, 2-Hücum ribaundı kovaladılar. Lakers Wade ve LeBron'un penetrelerini kesmek için boyalı alana gömülünce biraz akıllı oyun ve saha görüşüyle helva gibi dağıldı savunmaları. Haksızlık etmeyelim Miller, Chalmers, Bibby de yüzdeli attı ama zaten Heat figüranlarından aylardır beklenen de bundan çok fazlası değildi. Hatta özellikle ilk yarı sırf dış şuta dayalı oynadılar desem abartmış olmam sanırım. Bir de dediğim gibi hücum ribaundlarında çok aktifti Heat, yedekler olarak sınırlandırmamalı. İlk yarı sonunda Heat'in 12 ofansif, Lakers'ın ise 10 defansif ribaundı vardı. Uzunların daha çok içerde dolanmasına bir de kısaların agresifliği eklenince çok ekmek yediler hücum ribaundlarıyla birlikte ikinci şans sayılarından.

Aynı zamanda Bosh hücumda biraz daha Raptors'taki rolüne yakın oynatılınca boyalı alanda pek ezilmediler. Can buna maçtan birkaç saat evvel değinmişti, yazdıklarının birebir uygulamasını gördük maçta adeta. Ağlamayana meme yok derler ya, Bosh da söylendi ve kaptı istediğini. Kobe'ye karşı Wade mi, Artest'e karşı LeBron mu, yoksa Gasol'e karşı Bosh'ı mı birebir oynatırsınız diye sorsak, sonuncusu biraz daha cazip gelir herhalde. Belki aylardır geri planda kaldı ama unutmamalı ki bu adam da ligin en elit uzun hücumcularından ve esas hücum gücü alçak posttan topla buluşup birebir oynayarak bulduğu sayılar. İşte Heat'in bu sezon ilk kez bu stratejiyi denediğine şahit oldum. Takımın hücum liderini Bosh olarak belirlediler ve ortaya hiç de fena olmayan bir sonuç çıktı. Yalnız kendisine gelen ikili sıkıştırmalarda kafayı biraz daha kaldırmayı bilmeli, çok top kaybetti. Biraz da takım arkadaşlarının uyarması lazım kendisini. Burası Raptors gibi hataların sonucunun çok göze batmadığı bir yer değil. Aynı zamanda boştaki arkadaşları da Calderon, Bargnani gibi sessiz kalmayabilir bu duruma. Savunma kısmında ise beklediğimden daha kötüydü Bosh. Matchupı her potaya gitmek istediğinde sayıyı buldu aşağı yukarı. Bu açıdan büyük soru işareti devam ediyor Heat adına.

Bir de Bynum var tabi ki. Yine sorumluluk almaktan kaçındı. İlk yarı hiç ortalıkta görünmedi, ikinci yarı ise ribaundlar çekti ve hücumda biraz daha etkili göründü ama koca maçı 5 şut girişimiyle tamamlamak da kabul edilir gibi değil. Lakers'ta hücum anlamında oyunun tamamında etkili olan tek isim Gasol'dü. Kobe yanılmıyorsam son 14 şutunda 2 isabet buldu. E, hal böyle olunca Heat'in silahlarına karşılık vermekte zorlandılar. İşte böyle bir maçtı Lakers-Heat maçı. Heat adına elbette daha önemliydi karşılaşma ama ben en çok bundan sonra hücum sistemleri yine Bosh ağırlıklı mı olacak yoksa bu tek maçlık bir girişim miydi onu merak ediyorum. Lakers'ta ise Phil Jackson'ın maç sonu açıklamalarını...

En sonda da hakemlere çok kısaca değinelim. 1 dakika kala Heat 2 sayı öndeyken, İlgauskas topu çemberin üzerindeyken çeldi. Ha top kesinlikle girmiyordu ve çemberden uzaklaşmasına 5 santim falan kalmıştı. Ama kurallar gereği basket olması lazımdı. Yine de böyle net girecek bir topun sayılmaması ile bunun sayılmaması arasında açık bir fark olduğuna inanıyorum ben... Bir de fark 4 ve maç saatinde 35-40 saniye varken Kobe'ye Wade'in yaptığı bir faul çalınmadı ama o faul çalınsa da, maç Heat'in elindeydi daha çok. Ufak da olsa etki ettiler yani hakemler maça. Bitirmeden, Kobe'nin 20 saniye kala 10 metreden kaldırıp attığı üçlüğe de selam edeyim buradan. O neydi öyle ya? Ve yine 20 şutun üzerine çıktığı bir maçı kaybetti Lakers... / Can

7 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

millerın chalmersın üçlükleri sonuca etkiledi.lakers yine iyidi.miami hani 10 maç yapsalar 1 ini kazanırlar lakersa karşı o maçta bu maç oldu.hücum ribaundlarında şansları yanlarındaydı.herşey denk geldi birazda.her zaman böyle olmaz tabi..bu maçta göstedi ki bir nba finalinde lakers 4-1 alır götürür.

Adsız dedi ki...

hakem öyle yapsaydı böyle yapsaydı... tüh, geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

maçtan sonra phil jackson tuvalette ağlarken yakalanmış

Adsız dedi ki...

kobe sağolsun maçı hediye etti bize, bu kötü gidiş de anca böyle sonlandılabilirdi zaten. ayrcı miami maç sonlarını çok kötü oynuyor diyenlere, kobe maç sonununun nasıl kötü oynanacağını göstermiş oldu.

Adsız dedi ki...

Abi dikkat edersen 20 şut üzerine çıkmaz zorunda kaldı yine. Adam pota altına oynuyor, pota altı 6-7 sn kala dışarıya çıkarıyor tekrar.

Yani burda 20 şut üstünden kastın nedir anlamadım ama Odom dışında bencten sıfır destek. ilk5 Bynum Artest çok kötü. Hele Artestin saçma sapan içeriye doğru zorlamaları buna neden değinilmemiş anlamadım.

Ne kaldı Kobe Gasol Odom. Hücümda 3 tane adamla oynayınca 20 üzeri şut baya makuldur bence. Odom'unda 6. adam olduğunu düşünürsek.

Yani Lakers'ın playofflarda en büyük sıkıntısı benc olacak. Benim tek dileğim Barnes'ın forumunu kazanıp daha fazla süre alması. Yoksa Artest rezil edecek.

Adsız dedi ki...

Hakemlerle ilgili olarak birde ben ekleyeyim.Son dakikalar içinde yine Lebron,Kobe'ye perde sırasında faul yapıyor gibi geldi bana ve o perde sonrası Wade turnikeyi attı.

DaveJones dedi ki...

Pat Riley hakemlerimi satın almış yoksa :O Maçın geneline bakarsanız lebron ve wade potayı zorlarken normalde çalınan faullerin bu maç çalınmadığını göreceksiniz. Kobe de fiziksel olarak geçen yıla göre baya çökmüş. Bu arada son dakikaları Lebron değil Wade oynayınca neler olduğunu görmüş olduk.