BIY AD

10 Mart 2011 Perşembe

Yürüyedur İstan-bull!

Sezonun bizim için şüphesiz en güzel süprizlerinden biri Ömer Aşık. Semih Erden ile birlikte NBA'in yolunu tutan iki genç ama potansiyelli uzunumuz için sezon başında söylenen şeyler hep benzerdi: "Bu sene alışma senesi, fazla süresi alamayacaklar ama çalışmaya devam etmeleri lazım" Benim de görüşüm bu şekildeydi. Sonuçta ikisinin de gittikleri takımlar NBA finalini, şampiyonluğunu düşünen iddialı takımlar ve rotasyonda oyuncularımızın önünde kağıt üzerinde çok değerli isimler vardı. Ancak Ömer Aşık sezon başındaki uyum dönemini atlattıktan sonra o uzun rotasyonuna öyle bir girdi ki... Aslında sezon başında Ömer Aşık'ın önünde tecrübeli Kurt Thomas vardı, hatta Noah'ın sakatlığında da ağırlıklı olarak süreyi o alıyordu. Ancak Ömer son dönemlerde öyle bir performans göstermeye başladı ki Kurt Thomas benchten kalkamaz oldu.

Öncelikle şu yazıyı okumanızı isterim. Ömer Aşık hakkında nba.com'da yazılan bir yazı görünce ne yalan söyliyeyim göğsüm kabardı. -Steve Aschburner de sevdiğim yazarlardan biridir, onun da eline sağlık enfes bir analiz olmuş.- Ömer Aşık'ın yavaş yavaş göz önüne çıkmasından başlamışken ordan devam edelim; NBA TV'de yayınlanan Hornets maçının öncesinde yayınlanan görüntülerde -ki bu görüntülerde genelde takımın yıldızları, ya da çok formda olan isimleri gösterilir- Ömer Aşık vardı. Yine yaratıcılıktan uzak Turkish delight -ne zaman bir Türk Avrupa'da ya da Amerika'da piyasa yapsa lokum olur zaten- lakabını takmışlar kendisine ama Steve Aschburner'ın yazısındaki İstan-bull oldukça güzel. Umarım bundan sonra o kullanılır.

Neyse efendim gelelim saha içine. Ömer'in performansını anlatmak için öncelikle biraz istatistik verelim; Oyunda olduğu sürece ribaundların yüzde 19.1'ini alıyor Ömer Aşık ve bu istatistikte geçtiği isimler David Lee, Bogut, Duncan gibi ribaund üstadı isimler. Yeterince etkileyici değil mi? Ribaund istatistiği 48 dakikaya vurulduğunda Ömer Aşık ligde 6. sırada yer alıyor 15.8 ile. Ancak Ömer'in Chicago'ya verdiği katkı istatistiklerle sınırlı değil. Hatta istatistiklerin Ömer'in verdiği katkıyı anlatmaktan çok uzak olduğunu söyleyebiliriz. Ömer Aşık'ın asıl parladığı yer tabii ki savunma. Yardım savunması bir yana bire bir savunmada da harika iş çıkarıyor. Özellikle Howard karşısında yaptığı savunma gerçekten çok etkileyiciydi. Ligin en iyi uzunlarından -en atlet, en güçlü- birinin arkasında 31 dakika boyunca durdu Ömer. -Noah'ın faul problemi nedeniyle sadece 15 dakika süre aldığını belirteyim- Hemen bir pozisyon hatırlatayım Howard'ın Ömer'in üzerinden vurduğu harika smaç. Ancak Ömer orada savunmada yapılması gereken herşeyi yapıyor. Fakat buna rağmen Howard inanılmaz atletikliğiyle o smacı birşekilde vuruyor. Howard'ın o maçta 7 top kaybı yaptığını da bir not olarak düşeyim.

Ancak Ömer'in asıl övgüyü aldığı nokta yardım savunması. Bizim yıllardır bildiğimiz özelliği ile NBA'de de kendini kabul ettirdi. Hızlı ayakları, atletik yeteneği ve blok sezgisi ile bir yardım savunmacısında olması gereken bütün özelliklere sahip. Bunun yanında da sürekli konsantre olması da bir diğer artısı. Sezon başında hamlığından dolayı çok kolay faul alıyordu ancak son dönemlerde o gereksiz faullerden de kendisini sakınmaya başladı. Bynum -ligin potansiyelli uzunlarından biri olduğu için söylüyorum- o faulleri yapmamayı 2-3 senede anca öğrenmişken Ömer Aşık daha çaylak senesinde oyununu belirli bir olgunluğa çekmiş durumda. Şu an Chicago için çok değerli bir parça ve çalışma azmiyle de herkesi kendine hayran bırakmış. Chicago genel manejeri Gar Forman'ın kendileri için çok değerli bir parça olabilecek Courtney Lee'yi elinin tersiyle itebilmesi de bu nedenlerden kaynaklanıyor.

Sonuç olarak Ömer Aşık hücumda bir silah olmaktan şimdilik çok uzak olsa da savunmada takımın temel direklerinden bir tanesi. Yüksek konsatrasyonu ve iş ahlakıyla bütün arkadaşlarının yardımına -tabii ki savunmada- koşuyor ve şimdiden Chicago'da kendisini kabullendirmiş gözüküyor. Umarım nazar değmeden devam eder.

5 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

vay anasını nba'da zaten bi tane overrated oyuncumuz vardı, şimdi 2 oldu.

Berkay dedi ki...

ömer aşık ilk piyasaya adımını attığı senelerden beri sürekli kendini geliştiren oyuncu olarak ortaya çıkıyor. zaten boozer veya taj gibson gibi pf'lerin yanında çok fazla sayı atması ona hiper süper birşey sağlamaz ama işte o uzunların yanında yaptığı muhteşem savunma bence görülmeye değer

Adsız dedi ki...

ben mi yanliş hatrloyrm bilmiorum ama omer sezon bası kurt thomasın onundeydi rotasyonda noah sakatlannca omer daha cok dakka bulck die beklerken hoppa bi anda thibodeau kurt thomasa donmustu su an kurt thomasın benchten kalkma nedeni de omer dill sakatlık

Okan dedi ki...

hücümüda biraz olsun hallederse ileride daha isminden çok söz ettirecek..

Recru1t dedi ki...

Bence hücumuna bir oyun ekleyebilirse çok daha etkili olur.Çok daha bir üst seviyeye çıkabilir. Şöyle bir yarım çengel filan süper olurdu.

Savunmada zaten kulaç uzunluğu muazzam bire bir savunmada ve yardımlaşmada mükemmel.